Kultúra

Főhajtás a miskolci Oscar-díjas előtt

2012-09-19 15:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE pressburger-koszoruzas_120919ml_09.jpg

Szerda délután Miskolc városának képviselői és a CineFest szervezői tiszteletüket tették Pressburger Imre, Oscar-díjas filmrendező, író, producer szülőházánál, a Szentpéteri kapu 3. szám alatt, ahol elhelyezték a megemlékezés virágait is.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon idén is – a hagyományokhoz híven – ellátogattak a miskolci születésű, világhírű Pressburger Imre szülőházához, hogy megemlékezzenek a híres miskolci rendezőről. A szülőháznál Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere elmondta, a zenéhez hasonlóan a film is folyamatos változásban van.

– A filmet mindenki szereti. Az emberek nyitottak rá, s olykor meg is osztja őket. Fontos, hogy a fiatal filmkészítők lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra, de ugyanekkora jelentősége van annak is, hogy, megemlékezzünk a városunkhoz kötődő filmesekről is, mint amilyen Pressburger Imre volt. A magyar filmszakma alig ismerte őt, angol forgatókönyvíróként vált világhírűvé, Angliában talált otthonra is. 1941-ben, a Negyvenkilences szélességi fok című filmjéért Oscar-díjjal is értékelték a miskolci születésű alkotót. Miskolc identitásában fontos, hogy a hozzá hasonló személyeket felkutassuk, s megemlékezzünk munkájukról, karrierjükről – összegezte Kiss Gábor.

pressburger-koszoruzas_120919ml_14.jpg

Az alpolgármester szavaihoz csatlakozott Báron György filmesztéta, aki hozzátette, kevesebben ismerik Pressburger Imrét, mint kellene. Kiemelte fontos, példamutató munkásságát, s azt, hogy a fiatal filmesek fesztiválja ápolja örökségét. A filmesztéta felhívta a figyelmet arra is, hogy idén kerek évfordulóra gyűltek a Szentpéteri kapui házhoz, hiszen Pressburger Imre éppen 1902-ben láttam meg itt a napvilágot.

– Ahogyan Pressburger Imre fogalmazott: alapvető, hogy kell egy jó sztori, de ez még korántsem elég. Kell, hogy meglegyen a varázslat. Nos, varázslatot nem lehet pénzért venni, de egy fészket biztosítanunk kell, hogy a varázslat otthonra leljen – mondta Báron György.
Végül a filmesztéta örömét fejezte ki, hiszen mint kiemelte, egy statisztika szerint a miskolci születésű rendező Vörös cipellők című filmje minden idők egyik legsikeresebb filmalkotásainak rövid listáját gyarapítja.

pressburger-koszoruzas_120919ml_20.jpg

– Olyan alkotókra volt hatással Pressburger Imre, mint például Francis Ford Coppola, vagy éppen Martin Scorsese, aki 2009-ben, Cannes-ben elárulta, pályáját meghatározta a Vörös cipellők. Ágya fölött tart is egyet a film poszteréből, hogy minden reggel azt lássa, mikor felkel – mesélte Báron György.Az ünnepi beszédeket követően Kiss Gábor alpolgármester és Kákóczki András, a kulturális osztály vezetője Miskolc város, Bíró Tibor, a CineFest igazgatója és Báron György filmesztéta, CineFest zsűritag pedig a fesztivál nevében elhelyezte a megemlékezés koszorúját Pressburger Imre szülőháza előtt, a Szentpéteri kapu 3. számnál.

Kiss J.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-13 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!