Külföld

Szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitója Kassán

2008-08-30 17:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kassa.jpg

A kassai Szent Erzsébet-székesegyházban tartották meg szombaton a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitóját, ahol az ökomenikus istentiszteletet követően a szónokok rendre az anyanyelvi oktatás fontosságáról beszéltek. Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke tarthatatlannak nevezte, hogy a Szlovákiában a magyar nemzetiségű szülők gyermekeinek 16 százaléka nem magyar tanítási nyelvű iskolába jár. 

Csáky a kassai tanévnyitó után az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: "Létérdekünk, hogy ezen változtassunk. Nemkülönben fontos, hogy kitérjünk a szlovák oktatási tárca által kijelölt kényszerpálya elől, amely úgy rendeli, hogy a szlovákiai magyar oktatás minősége kizárólag a szlovák nyelv ismeretének mércéjével mérhető. Azonosulunk a szlovák nyelv ismeretének fontosságával, de ha az anyanyelvünk és nemzeti kultúránk megőrzésének igényéről lemondanánk, az egyenlő lenne a teljes önfeladással. Ilyet senki ne várjon tőlünk és ne próbáljon ránk kényszeríteni. Hadd emlékeztessem itt is a szlovák oktatási tárcát arra, hogy az iskolának toleranciára is kell nevelnie a diákokat. Mondom ezt annak a lesújtó felmérés adatainak ismeretében, amely kimutatta, hogy a szlovák iskolák kilencedikes tanulóinak, a tizenöt évesek népes korosztályának soraiban a megkérdezettek 37 százaléka mindenki másnál minket, magyarokat tart a legnagyobb ellenségének, a legellenszenvesebb idegennek. Örömmel vennénk, ha a szlovák oktatási miniszter ennek az okait alaposan feltárná és levonná belőle a tanulságokat" - fogalmazott Csáky.
A tanévnyitót beszédet Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke tartotta.
Az ünnepélyes tanévnyitó magyarországi vendégszónoka Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt, aki a székesegyház altemplomában nyugvó II. Rákóczi Ferenc családjának címerén olvasható jelmondatot idézve kezdte ünnepi beszédét: "Ha Isten velünk, ki ellenünk?"


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!