Kultúra

A festői rendezés a festészet színpadán

2007-06-12 18:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE megnyilt.jpg

A nagysikerű Munkácsy-kiállítás után Benczúr és kortársai Miskolcon. A festőfejedelem alkotásait a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria közös rendezésében a Rákóczi-házban láthatja a közönség. (Fotó: Dobrik Rezső)

A tárlatra, amely június 12-től október 14-ig tart nyitva, hét múzeum anyagából válogattak. A szakmai megnyitót kedd délután tartották. „A festői rendezés a festészet színpadán” címmel nyílt a kiállítás, amelynek gondolatmenete már az operafesztiválhoz kapcsolódik. A tárlatra Benczúr Gyula mellett kortársai alkotásaiból válogattak. A kisebb mesterek képei sem maradnak el, azonban a festőfejedelem munkái mellett – bár Benczúr a festői scenírozás legjelentősebb művelője, de kortársai is jól ismerik és alkalmazzák a művészi rendezés elvét.
A városi és megyei múzeum nem minden előzmény nélküli példaértékű összefogásának eredménye a tárlat, amelynek rendezője elvben Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze, gyakorlatban azonban Dobrik István, a Miskolci Galéria igazgatója és Kárpáti László, a Herman Ottó Múzeum főmunkatársa, kurátora Veres László, megyei múzeumigazgató.
Hogy a képeket egyedülálló módon nagyon olcsón láthassa a közönség és emellett más kiállításokat is kedvezményesen megnézhessenek az érdeklődők, az intézmények egy Aranyhatszög elnevezésű jegycsomaggal készültek, amely révén hat kiállítóhelyet látogathatnak végig szerdától a művészetkedvelők.

Képgaléria: http://mikom.hu/plugins/coppermine_menu/thumbnails.php?album=37


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-23 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!