Kultúra

Miskolci Korzó Fesztivál – utcára vitték a művészetet

2012-06-01 18:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE korzo_fesztival_20120601_ki_16.jpg

Második alkalommal rendeztek Miskolcon Korzó Fesztivált pénteken, több helyszínen. Változatos programok a művészet szinte minden ágából – támogatva elsősorban a fiatal, helyi művészpalánták bemutatkozását. Az egynapos fesztivál helyi civil szervezetek összefogásával valósult meg idén is.

A programot szervező Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület és a Regionális Ifjúsági Központ célja az volt idén is, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a fiatal művészeknek, alkossanak bár a zenében, az irodalomban vagy a képzőművészetben.
– Szűkült, de ezzel egyben sűrűbb is lett a Mi-Kor Fesztivál programja. Úgy gondolom, egy komolyabb gálán is megállná azonban a helyét – adott hangot véleményének Püspöki Péter, a program egyik szervezője.

A programok a Hangya és a Tücsök című, La Fontaine mese átdolgozott darabjával kezdődtek a Club Miskolcban, helyi diákok előadásában. Prózai és zenés darabot mutattak be közben a Kandia-köznél, melyet miskolci kollégisták írtak és adtak elő amatőr színjátszók segítségével. A darab nagy részét Kerekes Eszter jegyzi, aki elmondta, a kollégisták mindennapjait szerette volna bemutatni írásában.

korzo_fesztival_20120601_ki_17.jpg

– Viták, veszekedések, és öröm vegyül a kollégista mindennapjaiban, ezt magam is tapasztalom a Központi Lánykollégiumban – mesélte. Hozzátette, nem volt nehéz performance-szá alakítani a darabot, csak a szerepeket kellett kiosztani, a karakterek adottak voltak.

Persze az utcai előadás során jól jött a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület tagjainak segítsége is. Papp Alexandra például elárulta még a kezdés előtt, hogy izgalommal várja a performance-t.
– Sok dologra kell odafigyelni, nagy a zaj, jönnek-mennek az emberek. Izgalmas lesz, hogy meg tudjuk-e állítani az utcán közlekedőket, érdekes lenne rákérdezni arra is, ki miért állt meg. Persze nagy boldogságot okoz, ha valaki végig is nézi a darabot – mondta.

A színházi előadások mellett a zene is fontos szereplője a Miskolci Korzó Fesztiválnak. Az Anima vonósnégyes képviselte a komolyzenei vonalat, valamivel könnyedebb stílusban zenélt a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének szalonzenekara. A Járási Nóra, Zoller Márton és Figeczki Vanda alkotta M&N’s songs trió pedig már a populárisabb, de igényes dalokkal áll színpadra a Club Miskolcban.

Szöveg és kép: Kujan I.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-12 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!