Kultúra

Fesztiválvillamoson invitáltak a Borsodi Fonóra

2012-05-29 13:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE borsodifonovillamos_120529_ml.jpg

Rendhagyó sajtótájékoztatón, egy menetrend szerint közlekedő 1-es villamoson, ismertette a június 1-jén kezdődő és három napon át tartó XVI. Borsodi Fonó programjait Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Szarka Tamás, a Ghymes együttes énekese, illetve Sikter Péter, a rendezvény egyik szervezője.

A villamoson a Tiszai pályaudvartól indulva Barsi Csaba és az Agyagbanda szórakoztatta az utazóközönséget. Kriza Ákos és Szarka Tamás a Városház téren szállt fel a Borsodi Fonó villamosára, hogy ismertessék a programokat és meghívják a városlakókat a megújult, és három naposra bővül folkfesztiválra.Kriza Ákos, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy nem véletlenül villamoson tartották a sajtótájékoztatót, hiszen ez a legkedveltebb közösségi közlekedési eszköz Miskolcon, így itt tudták megszólítani a legtöbb miskolcit.
– A fonó ugyanis a messziről jött látogatókat éppúgy várja, mint a miskolciakat, kicsiket és nagyokat. Olyan programokat állítottunk össze, ahol a három nap alatt mindenki megtalálja a számítását a várban, ebben a különleges környezetben – hangsúlyozta Kriza Ákos.

borsodifono-villamos-120529ml_39.jpg

Szarka Tamás, a Ghymes énekese is szimbólumnak nevezte a villamoson tartott tájékoztatót, fesztiválismertetőt.
– Egyszer hallottam, hogy a villamos olyan, mint a szerelem, ha elmegy az egyik, rögtön jön a következő. Így van ez a fesztiválokkal is Miskolcon júniusban, egyik fesztivált követi a másik – mondta Szarka Tamás.

A XVI. Borsodi Fonó programjait ragyogónak, változatosnak nevezte, mint mondta, öröm számára, hogy a programok mindenkihez szólnak, és reményét fejezte ki, hogy nagyon sok embert vonz majd a fesztivál idén is a diósgyőri várba, Miskolcra.
– A Ghymes együttes egyébként szinte már haza jár Miskolcra, a diósgyőri várba, a kilencvenes évek óta rendszeresen járunk ide fellépni. A Borsodi Fonón is többször megfordultunk már, dolgoztunk és dolgozunk együtt a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, egyszóval Miskolc és Diósgyőr kiemelt és kitüntetett helyen van a zenekarunk életében – szögezte le Szarka Tamás, hozzátéve, hogy várnak mindenkit a Ghymes vasárnapi koncertjére éppúgy, mint a fonó összes többi koncertjére, kísérőrendezvényeire.

borsodifono-villamos-120529ml_01.jpg

Sikter Péter szervező elmondta, a Borsodi Fonó idén Miskolc kiemelt támogatásának köszönhetően tudott három naposra bővülni, illetve tudja felvonultatni az ország legkitűnőbb együtteseit. Mint kiemelte, a szervezéskor a vezérlőelv az volt, hogy minden korosztály találjon hozzá közelálló produkciót a három nap alatt.
– Az elmúlt években is igyekeztünk közelebb vinni a fonót a fiatalokhoz, elmúlt években jött létre a fonó részeként a „városi betyárok napja ”, idén azonban más volt a koncepció, az volt a célunk hogy, hogy a Borsodi Fonó egy igazi találkahely legyen a miskolciak és az ország minden részéből érkezők, a fiatalabbak és az idősebbek között – hangsúlyozta Sikter Péter.

A világzenei programok pénteken a Sebő együttes, majd a Maszkura és a tücsökrajjal, Szalóki Ági koncertjével valamint a Csík zenekar és Lovasi András fellépésével kezdődnek. Szombaton a zenei program egyebek mellett a Balkán Fanatik, a Kerekes Band, a Quimby és a Muzsikás együttes koncertjeivel folytatódnak, míg vasárnap többek között a Szinvavölgyi néptánc együttes gáláját, Palya Beát a Kalákát és a Ghymest is láthatjuk a színpadon.
– Mindezek mellett más helyszínen, zenei rendezvények, csak hogy példát említsek, ilyen lesz például a fesztiválkocsmában Sebő Ferenc fellépése, vagy a skanzenben több autentikus népi zenét játszó együttes koncertje – tette hozzá Sikter Péter.

borsodifono-villamos-120529ml_09.jpg

Kriza Ákos polgármester hozzátette, a nyár első hónapja szinte folyamatos rendezvényekkel vár mindenkit; a Borsodi Fonót követően június 8-án, pénteken indul majd a „Bartók+Puccini 2012”  Miskolci Operafesztivál, amely szintén színes, érdekes, megújult programkínálattal vár majd mindenkit.
– Úgy gondolom, hogy Miskolc és a csodálatos környezete, valamint a fesztiválok garantáltan kellemes pihenést, jó nyári időtöltést kínálnak mindenkinek, aki ellátogat hozzánk – hangsúlyozta Kriza Ákos.

A Borsodi Fonó június 1-jén, indul a programokból, azonban már május 31-én mindenki egy kis ízelítőt kaphat a Szinva teraszon, déltől este 8 óráig hangulatos népzenei programok, többek között Agyagbanda és Számadó koncertek is várják a miskolciakat. A Borsodi Fonó programjairól részletesen a minap.hu programajánlójában olvashat.

Tajthy Ákos
fotó: Mocsári László
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-13 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!