Egyház

Szentmisék, istentiszteletek pünkösd alkalmából

2012-05-28 08:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Pünkösdhétfő alkalmából szentmisét, istentiszteletet tartanak egyházi vezetők ma Budapesten; ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a máriaremetei kegytemplom kertjében, a karizmák ünnepén a hitről tart tanítást. A Hitetek törékeny, cserépedényben őrizzétek! mottójú rendezvény keretében koncelebrált szentmisét mutat be a jelen lévő papokkal.
   
 Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban tart ünnepi istentiszteletet.     
Pünkösdkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek eljövetelét és az egyház megszületését ünnepli a kereszténység. A püspökök erre emlékezve szolgáltatják ki a bérmálás szentségét. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották az úgynevezett hetek ünnepét, amelyet hellenista hatásra pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv - több más nyelv mellett - ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.
   
A keresztények kezdettől fogva a húsvéthoz kötötten tartották meg az ötvenedik napot. Pünkösdkor három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele, az egyház alapítása, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka is ekkor kezdődött.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-24 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!