Pályázatok

Hatszáz millió forinttal gyarapodtak az abaújiak

2012-05-23 15:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az Abaúj Lea der Egyesület tavalyi pályázati kiírásán 65 pályázó járt sikerrel. Az egyesület elnöksége áprilisban  577 millió forint odaítéléséről döntött.

Füzesséri József, Szikszó polgármestere, az Abaúj Leader Egyesület elnöke elmondta, minden idők legaktívabb pályáztatási időszakának számított a tavaly ősszel megkezdett eljárás, hiszen az egyesület fennállása óta most sikerült a legtöbb támogatást lehívni a LEADER Program keretében. Ez azt jelenti, egyre több vállalkozás, civil szervezet, önkormányzat tervez és valósit meg fejlesztéseket Abaújban.

Az Abaúj  Leader Egyesület a helyi vidékfejlesztési stratégia alapján még tavaly szeptemberben hirdette meg tíz célterületen a pályázati lehetőséget. Az első körben az úgynevezett projekt ötleteket várták a jelentkezőktől.  A kiírásra 199 projekt ötlet érkezett. A pályázatok benyújtási határideje tavaly december 5-e volt, ide 127-en nyújtották be pályázatukat.
Sikernek könyvelték el azt is az egyesületben, hogy mindössze négy és fél hónap alatt dolgozták fel a beérkezett igényeket és április végén már a támogató határozatokat is kiküldték a nyerteseknek.

A 127 pályázatból – amelynek összes igénye 1 milliárd 40 millió forint értékű volt – formailag 66 pályázat felelt meg a feltételeknek. Ebből 65-öt támogatott az egyesület 577 millió forintértékben. Bár a kiírás alapján, a tíz célterületen csak 535 millió forintot lehetett volna elnyerni, de az Abaúj  Leader Egyesületnek sikerült még a Vidékfejlesztési Minisztériumtól 42 millió forint pluszforrásra szert tennie.

A legnagyobb igény a vállalkozói szférából jött, ott helyi termék feldolgozásra alapozott vállalkozásfejlesztésre összesen 348  millió forintot,  turisztikai célú fejlesztésére összesen 52  millió Ft támogatást nyertek el a kedvezményezettek.  De lehetett pályázni közösségi célú fejlesztésekre, képzésekre, térségen belüli együttműködésre, rendezvényekre.  Igény volt a helyiek számára az is, kis értékben is lehessen pályázni rendezvényekre és közösségi célú programokra. Ez újdonságnak számított a 2010-es kiíráshoz képest.

Füzesséri József arról beszélt, az itt élő emberek aktivitásának köszönhető az, hogy míg a 2010-s kiíráson mindössze 287 millió forinttámogatást tudott lehívni Abaúj, a 2011-es kiíráson majdnem megduplázódott ez az összeg, hiszen 577 millió forinttal gyarapodnak az itt élők.

Az Abaúj Leader Egyesület elnöke kijelentette: bízik abban, hogy a kormányzat az idén is támogatja a Leader csoportokat abban, hogy a helyi stratégiára alapozva fejlesztési pénzekhez jussanak a vállalkozók, az önkormányzatok, a civilek. Rendkívül nagy szükség van erre, hiszen a helyi ötleteken,  döntéseken alapuló fejlesztések  szolgálják igazán a vidék  fejlődését.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!