Városinfó

Baranta Világkupa és a Magyar Műveltség és Honvédelem Napjai Miskolcon

2012-05-18 20:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE baranta_vilagkupa-120518ml_05.jpg

Látványos, barantás ostormenettel, Kiss Gábor és Zsiga Marcell alpolgármesterek részvételével, az országzászlónál előadott, Baranta bemutatóval vette kezdetét péntek délután a tíz európai és ázsiai ország több, mint százharminc versenyzőjét felvonultató, több napos Baranta Világkupa Miskolcon.

– 2012-ben első alkalommal rendezzük meg a világkupát, köszönjük Miskolc városának, hogy helyszínt, támogatást biztosít ehhez – nyilatkozta Vukics Ferenc, az Országos Baranta Szövetség vezetője, a verseny levezető elnöke. Mint mondta, minden stílus képviselőit várják, akik vívás, birkózás, íjászat és fegyveres formagyakorlat versenyszámok valamelyikében, vagy akár mindegyikében vállalják a megmérettetést a Baranta válogatott és más harcművészetek versenyzőivel. A sportcsarnokban rendezett látványos harcművészeti versenyeken   barantások, Shaolin-harcosok, a szikh gatkások, kempósok, a francia La Canne harcosai, lengyelek, mongolok, ujgurok mérik össze tudásukat.
Az elnök hozzátette, jelenleg hat ország 2500 sportolója űzi a Barantát, amely egyben az önálló magyar testkultúráért folytatott küzdelem is. A fiatalokat pedig nem csak harcolni kell megtanítani, hanem dolgozni is, mert szükség van az értékteremtő munkára.A megnyitón részt vett Rápoti-Fekete Mónika, a Mente Egyesület elnöke, aki tevékenyen részt vett a hétvége szervezésében. Mint mondta, nagy szükség van erre a rendezvényre Miskolcnak, az emberek átlényegülhetnek ezzel a szellemiséggel.
Az önkormányzat részéről Zsiga Marcell alpolgármester üdvözölte a megjelenteket, majd Kiss Gábor alpolgármester beszélt arról, hogy a város számára egy ilyen kulturális, hagyományőrző rendezvény. Különösen fontos Kriza Ákos polgármester számára is, aki ezért is vállalta el a fővédnökséget, sajnos hivatali kötelességei elszólították ezen a napon Miskolcról. Kiss Gábor arról is szólt, hogy maga is részt vette a Mente Egyesület tehetségkutató programján, és elmondható, hogy ez a hétvége nagyon szép folytatása. Hozzátette: nincs jövője annak az országnak, amely nem ápolja és adja tovább hagyományait.

baranta_vilagkupa-120518ml_17.jpg

Részt vett a nyitóünnepségen Rostás László, Miskolc főépítésze is, aki elmondta, régi a kapcsolata a Barantával, a szó jelentése pedig a ragyogó pompás fényteremtő, amelyhez reméli méltóak lesznek a képviselői, és ehhez megfelelő helyszínt adhat Miskolc. Bíznak benne, hogy ez a világkupa csupán az első, de nem az utolsó a sorban.

baranta_vilagkupa-120518ml_14.jpg

A Baranta a hagyományos magyar testkultúrára és életfilozófiára épülő önálló harcművészeti stílus. Jelenleg hat országban kétezer-ötszáz fiatal foglalkozik a magyar harci technikák gyakorlásával. Hazánkban az ötödik legnagyobb létszámú irányzat. Alapjait a két világháború között a Ludovika Akadémia tisztjei rakták le. Több évtizedes kihagyás után, 1991 után indult újra az ezzel kapcsolatos kutatómunka. 1996-ban alakult meg az első Baranta egyesület a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola bázisán. 2002-ben pedig létrejött az Országos Baranta Szövetség. 2005-ben a szervezet felvételt nyert Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetségébe.

baranta-vilagkupa-120518ml_03.jpg

Hétvégén nem csupán a világkupa küzdelmei, hanem a Magyar Műveltség és Honvédelem Napjai is várják az érdeklődőket Miskolcon. Hagyományőrző családi programokkal, népzenei, néptánc bemutatókkal, magyarságismereti előadásokkal. A Jégcsarnokban nyílik a Trianon múzeum kiállítása, az intézmény ad helyet az esti táncházaknak is. A Népkertben katonai hagyományőrzők bemutatkozását, lovas felvonulást, huszártornát, íjászversenyt tekinthet meg a közönség. Lesz vidékkonferencia, Nemzeti Könyvsátor, a Magyar Közösségek Vásárán pedig több száz hazai kézműves portékáiból vásárolhatnak a látogatók.

baranta_vilagkupa-120518ml_02.jpg

A világkupa és társrendezvényei szakmai szervezője az Országos Baranta Szövetség, társszervezői a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, Miskolc Város Önkormányzata, a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége, valamint a Miskolc Kulturális Szövetség. A verseny fővédnöke Kriza Ákos polgármester, díszvendégként jelen lesz Wittner Mária országgyűlési képviselő is. 

H. I. – Sz. S.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-18 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!