Pályázatok

„Gondold át, mit jelent neked egy szelet kenyér!”

2012-05-08 16:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE rakoczi-projektzaro-120508ml_05.jpg

Végéhez ért a II. Rákóczi Ferenc Általános és Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Iskola környezetvédelemre nevelő programja, mely egy pályázatnak köszönhetően tavaly októbertől ez év május végéig változatos és interaktív programokkal segítette az iskolában a természetvédelemre és környezettudatosságra való nevelést.

„Akkor most gondold át újra, hogy mit jelent neked egy szelet kenyér, és hogy nekik mit jelent!” – áll Berecz Boglár Kamilla, hatodik osztályos tanuló rajza alatt magyarázatként a szöveg. Mint maga a díjazott is meséli a rajz keletkezése kapcsán, szerette volna minél szemléletesebben ábrázolni, hogy sokan nem is veszik észre, mennyi élelmet pazarolunk el nap, minden nap, miközben a világ más tájain éheznek.
– A képen azt ábrázoltam, amint négy afrikai szenved az élelemhiánytól, miközben a kép előterében egy élelmiszerrel teli kuka jelzi: máshol pazarlás folyik – mondta Kamilla.

A képe mellett mintegy 35-40 rajz látható még azon a kiállításon, amit az általános iskola felső tagozatos tanulói készítettek a Ne pazarolj! című pályázatra. Nem először hirdetett ezzel a címmel rajzpályázatot a Rákóczi, hiszen a tavaly szeptemberben indult, A természet figyel rád, éld meg tudatosan a mát és a holnapot! című KEOP-pályázat keretében immár másodszor várták a tanulók rajzait a környezettudatosság és természetvédelem témában.

rakoczi-projektzaro-120508ml_01.jpg

– Úgy gondolom, már azzal célt értünk el a több hónapos program során, ha valakinél a mindennapokban is megjelenik a környezetvédelem. Arra kértünk, kérünk mindenkit, hogy családjukkal, barátaikkal és ismerőseikkel is osszák meg az itt tanultakat – mondta Pásztorné Bakó Márta igazgató.

A két rajzpályázat mellett (időrendben visszafelé haladva) rendeztek fotó- és ötletpályázatot is, de sikeres kezdeményezésnek bizonyult a Bringázz a suliba! program is. Mint az iskola igazgatója elmondta, a környezetvédelemre való nevelés az iskolában kiemelt helyen szerepel. Minden évben van egy olyan nap, amikor a gyerekek szüleikkel együtt építik-szépítik a környezetüket. A mostani programban inkább a nevelési vonalat erősítették.

– Az intézmény korábbi sikeres pályázatai lehetőséget teremtettek a környezettudatos nevelésre. Az iskola helyi tantervébe is beépítettük azokat a speciális tartalmakat, melyek ezen kompetenciák fejlesztésére szolgálnak. Az elnyert pályázati tartalmak lehetőséget adnak egy élhető környezet megvalósítására – hangsúlyozta az általános iskola igazgatója.

Kujan I.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-13 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!