Egyház

Felszentelték az új püspöki székházat

2012-04-14 12:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szekhazaldas_120414_ja_2.jpg

Erdő Péter bíboros szentelte fel, adta át rendeltetésének szombat délelőtt az új, görög katolikus püspöki székházat Miskolcon, a Szeles utcán. A lakásokat, irodákat, tárgyalót és kápolnát is magában foglaló létesítményt mintegy százmillió forintból újították fel.

Az ünnepi esemény előtt Orosz Atanáz püspök exarcha köszöntötte, tájékoztatta a sajtó képviselőit, Isten áldását kérve az új székházra, és az abban folyó munkára.
szekhazaldas_120414_ja.jpg

A székház épületét 13 éve vásárolta meg a görög katolikus egyház a honvédségtől. Átvétele után évekig csupán kisebb állagmegóvási és javítási munkálatokat végeztek rajta. A teljes felújítást az tette szükségessé, hogy a Szentszék 2011-ben létrehozta a Miskolci Apostoli Exarchátust, és ezzel Miskolc hosszú idő után újra görögkatolikus püspöki székhely lett. XVI. Benedek pápa az Exarchátus élére Orosz Atanáz püspököt nevezte ki, akit 2011 májusában szenteltek püspökké a Búza téri templomban. A püspökség fennhatósága alá most már 60 parókia, és mintegy 60 ezer görögkatolikus tartozik.
szekhazaldas_120414_ja_10.jpg

A felújítást a görög katolikus egyház saját forrásaiból, állami és külföldi egyházi támogatásokból finanszírozták, emellett a Magyar Katolikus Püspöki Kar is jelentős mértékben segített. Az épület földszintjén irodákat, hivatali helyiségeket, valamint egy  kápolnát is kialakítottak, Az első emeleten található a püspöki lakás egy nagy tanácsteremmel, tárgyalóval és könyvtárral, a második emeleten pedig a titkári, irodavezetői lakrészek helyezkednek el. Az átalakítás során freskók is készültek, az épület homlokzatán művészi kivitelű ikon, Seres Tamás képzőművész munkája fogadja a látogatókat. A kompozícióban Keresztelő Szent János, a püspökség védőszentje is szerepel.


szekhazaldas_120414_ja_13.jpg

A vendégek között jelen volt Cyril Vasil', a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára és számos görög- illetve római katolikus püspök is. Az épület megáldását követően Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök és Cyril Vasil' érsek az épületben található kápolnát is fölszentelte.

Sz. S.
Fotó: Juhász Á.

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-29 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!