Operafesztivál

Bartók+Puccini 2012: Terített asztal a zenére éheseknek

2012-04-11 17:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE ofesztsajttaj_120411_mehes_4.jpg

Nyitottabb, szabadabb, populárisabb és változatosabb operafesztivált ígértek a szervezők a szerda délután, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A város idén nagyobb összeget tud a fesztiválra fordítani, de ezúttal is várnak még a Nemzeti Kulturális Alap támogatására, és a mecénásokra is számítanak.

A Bartók+Puccini 2012 Miskolci Operafesztivál célja, hogy többen jussanak operához, mint ez eddig eltelt 11 rendezvény idején. Ennek érdekében nem csupán a belső terekben lesznek előadások – a Miskolci Nemzeti Színház továbbra is központi helyszín marad –, hanem a kőfalakon kívül, Miskolc utcáin is. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató kiemelte, ezúttal nem külső és belső helyszíneket különböztethet meg a közönség, hanem jegyáras és ingyenes produkciókat.

ofesztsajttaj_120411_mehes_24.jpg

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hangsúlyozta, az idén 12 éves operafesztivál sok változáson ment át a kezdetek óta. Az elmúlt években egyre inkább szükségesnek érezték, hogy bizonyos „ráncfelvarrást” végezzenek el. Meghallgatták a jó és negatív véleményeket is, s ezúttal – Kesselyák Gergellyel közösen – egy szabadabb, nyitottabb operafesztiválra invitálják a miskolciakat és minden érdeklődőt.

– Két szempont alapján jött létre az idei operafesztivál. Egyrészt szerettük volna, ha a program kielégíti az operaértő közönség igényeit, másrészt fontos, hogy a miskolciak fesztiváligényéhez is igazodjék. A kőfalak közül kilépve a lakótelepekre, a város utcáira kínál színvonalas programokat a Bartók+Puccini, emellett kötődik majd Miskolc ipari múltjához is – mondta Kriza Ákos, majd hozzátette, a sikerért mindannyian mindent megtettek, hiszen a cél közös: Miskolc életében továbbra is fontos pont maradjon az operafesztivál, és az országban, a nemzetközi közönség szívében is tartsa meg azt a rangját, amelyet 12 év alatt vívott ki. A rendelkezésre álló pénz kapcsán hangsúlyozta, idén a város több pénzt tudott a fesztiválra áldozni, így a június 8–17. között megrendezendő operafesztivált Miskolc városa 80 millió forinttal támogatja. A kulturális alap ezúttal is segíti a rendezvényt, ám még a pontos összegről nem döntöttek. (Kesselyák Gergely 35 millió forintra számít, a különböző támogatóktól pedig hozzávetőleg 30 millió forintot remél.)

Az opera asztaláról mindenki vehet

Kesselyák Gergely hangsúlyozta, a koncepcióváltásnak nem anyagi okai voltak. Az opera egy fesztiválköltséges műfaj, inkább a szemlélet, a nyitottabb légkör érdekében volt szükség változtatni.
– Szeretnénk, ha a fesztivál nem csupán túlélné a nehézségeket, hanem hogy eredeti produkciókkal szórakoztassa a közönséget, és új értékeket mutasson meg. Mindezt téve azért, hogy az opera nem csupán az elit műfajok közé tartozhasson, hanem legyen mindenkié, hogy hallgasson mindenki operát – mondta Kesselyák Gergely.

A fesztivált asztalnak nevezte, amely idén nagyon erős négy lábon áll majd. Ezek közül az első a 3Bartók elnevezésű program, amellyel, mint azt a fesztiváligazgató hangsúlyozta, a rendezvény régóta adósa volt névadójának, Bartók Bélának.

ofesztsajttaj_120411_mehes_46.jpg

– Nem fordul még elő, hogy Bartók három színpadi darabja egy napon, egy produkcióban szólalhasson meg. Ezzel régóta adós a fesztivál, itt az ideje, hogy adózzék Bartóknak – mondta Kesselyák Gergely. Román Sándor, a 3Bartók rendező-koreográfusa elmondta, az előadással egy újabb réteget tudnak majd megszólítani. Az Experidance Társulat előadásában láthatja a közönség A fából faragott királyfi, a Kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin című Bartók színpadi műveket. Mindezt különleges előadásban, a világon először, néptánc alapú technikával.

A nagy operaasztal második tartópillére a Kerényi Miklós Gábor által rendezett opera-musical, a Bohém Casting.

– Ahogyan elkezdtük átalakítani, feldolgozni a Bohéméletet, kitágult a világ. Attól válik az előadás izgalmassá, hogy megtartja Puccini eredeti történetét, ám átdolgoztuk a jelen világára. Egy filmről szól, amelyet négy fiatal készít, ám a mozi forgatása közben a valóságot rögzítik majd – mesélte az előadás kapcsán Kerényi Miklós Gábor. A rendező is kiemelte az operafesztivál fő célját, mely szerint fontos, hogy az opera ne csupán a vájtfülűek kedvében járjon, hanem hasson a népre, a tömegre is. Ehhez, mint mondta, ki kell tágítani az opera határait. Ennek a törekvésnek egyik produktuma a Bohém Casting. Az előadást duplán várhatja minden miskolci, hiszen amellett, hogy fiatalos, lendületes alkotás, Kovács László, a miskolci szimfonikusok művészeti vezetője tartja majd kezében a karmesteri pálcát.

Opera a városban, híd a jövőbe

A nyitott fesztivál nem marad üres frázis, hiszen a város utcáin, terein is szembejön majd júniusban az opera. Nevezetesen Puccini Tosca című alkotása. Kesselyák Gergely a városi előadással kapcsolatban kiemelte, nem lehet többé kifogás a jegyár, hiszen az avasi kilátónál és a Szent István téren is láthatja majd a közönség Puccini remekét, utóbbi helyszínen több felvonásban, míg a kilátónál az egész darabot.

– Az ingyenes, szabadtéri operaelőadásban elsőrangú művészek szerepelnek majd, a három felvonás darabot Vidnyánszky Attila rendezte – árulta el Kesselyák Gergely, aki pedig majd vezényli.

A szabad, nyitott operafesztivál negyedik összetevője pedig egyben a jövő fesztiválok előzetes is lesz, mint azt neve is mutatja: Híd a jövőbe. A szervezők egyöntetűen vallják, hogy az opera műfaját élőbbé kell tenni, a népopera műfaját újra életre kell hívni. Mindezért tenni is akarnak, ezért a kortárs népoperának adnak teret az utolsó napon, a gálahangversenyen.

– Nem csupán az operaszerető közönség, hanem az opera is megszűnhet akár 10 év múlva, hiszen a döntéshozók, a műfaj bázisa elpártolnak. Ez ellen tennünk kell. Bartók és Puccini is írt népoperát a maga korában, így a fesztiváltól nem állhat távol ez az irány. A jövő a nemzetközi zenésztársadalmat segíti majd, ebből kínálunk most ízelítőt a közönségnek – mondta a jövővel kapcsolatban a fesztiváligazgató.

Az operaasztalt nem csupán négy láb alkotja majd. Lesz többek között kicsik operagálája, Miklósa Erika jazz-opera koncerttel látogat Miskolcra, Tokody Ilona a belvárosi református templomban ad dalestet, de lesznek vetítések Puccini operáiból, ezáltal például a Milánói Scala hangulata is városunkba jön. Koncertszerű Pillangókisasszony, előadások, koncertek, nyilvános próbák, opera flashmobok az utcán, áriák, utcatánc. Az asztal tehát június 8–17. között bőségesen terítve lesz azért, hogy a miskolciak és a városba érkezők zeneéhsége megszűnjön. Jegyeket pedig már csütörtöktől válhat mindenki az ismert árusítóhelyeken.

Kiss Judit
Fotó: Méhes L.

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-06-08 08:50

    lényeglátó

    Kisebbség opera nyelven: No aida a pizt! " nagy Fauszt! Akkor este nem lesz Puccssini! Majs lesz Werdi!

Miskolc TV mai műsora

2019-08-23 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!