Egyház

A damaszkuszi úton járva

2012-04-09 15:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis kórusa Iváncsits Tamás Damaszkusz című rock-musicaljét újraálmodva, felújítva mutatja be Miskolcon április 11-én 18 órakor a Művészetek Házában. A Szent Pál megtérését, életútját és gondolatait felidéző darab a beat és a rock kifejezésvilágával festi meg a történetet.

magis2_korus.jpg
2004-ben, a gimnázium indításának 10 éves évfordulóján mutatta be először a darabot az akkor még alig másfél éve működő Magis kórus. Az azóta eltelt nyolc évben színre vitték Sillye Jenő Mária-oratóriumát, részt vettek a Gen Rosso együttes Streetlight című rock-musicaljében és az ahhoz kapcsolódó Erő erőszak nélkül című projektben.

Hozzájárultak ugyanakkor a Kaszap István életéről szóló Én vezetlek című ifjúsági opera létrejöttéhez, és több alkalommal be is mutatták azt. A szép emlékek és a téma aktualitása indokolta az idei tanévben a Damaszkusz felújítását, amelyet a 9 éve működő kórus tagjai már csak a legendákból ismertek.

Először Miskolcon mutatták be az újraálmodott darabot tavaly december 8-án. A műhelymunkákkal, közösen létrehozott előadás igazi premierje a Budapesti turnén, 2012. február utolsó hétvégéjén valósult meg – összesen 4 előadást tartottak a jezsuiták Horánszky utcai Párbeszéd Házában).

Ekkor már saját hang- és fénytechnikával, önállóan összeállított díszletekkel és jelmezekkel dolgoztak. A darab 1995-ös keletkezéséből adódóan mai zenei eszközökkel, a beat és a rock kifejezésvilágával festik meg a történetet, így talán érthetőbb, könnyebben befogadható a fiatalabb korosztály számára is.

Bemutatójuk célja itt is elsősorban a szolgálat volt. A tavaszi városmisszió keretében meghirdetett előadás mellett a Ward Mária Gimnázium és a Patrona Hungariae Gimnázium diákjai láthatták az előadásokat. A darabbal Szent Pál életén keresztül a mai fiatalokat – hívőket és keresőket – szólítják meg, hogy napjaink damaszkuszi útján a mindennapi megvakulással szembesülve, a lelki vakságot megtapasztalva minél többen hallják meg Jézus hívó szavát, és merjenek az ő útjára lépni. Merjenek küldetést vállalni, vagyis – a záró ének szövegével – a fényt szétszórni. Az előadás tehát sokkal több, mint színpadi zenés produkció: misszió és tanúságtétel is egyben.

A miskolci turnézáró előadást április 11-én 18 órakor tartják a Művészetek Házában, ahol a gimnázium 5-7. évfolyamának Pántlika népdalköre is közreműködik majd a darabban.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-29 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!