Egyház

XVI. Benedek Urbi et Orbi áldása a római Szent Péter téren

2012-04-08 17:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A húsvét vasárnapi ünnepi szentmisét követően XVI. Benedek a Szent Péter bazilika központi erkélyéről hatvanöt nyelven, közöttük magyarul is hírül adta Krisztus feltámadását, majd Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.

A vasárnap délelőtti szentmisét a pápa a dél-olaszországi Pugliából érkezett évszázados olajfákkal és a tradíció szerint Hollandiából szállított virágokkal díszített Szent Péter téren pontifikálta. A szabadtéri oltárnál az úgynevezett apochrita (nem emberi kéz alkotta) Krisztus ikon állt.

Az egyházfő délben mondta el olasz nyelvű húsvéti beszédét. Ennek témája szokás szerint a béke volt: "a feltámadott Krisztus ajándékozzon reményt a Közel-Keletnek, hogy a térség összes etnikai, kulturális és vallási csoportja együttműködjön a közös jóért és az emberi jogok tisztelete érdekében... Szíriában legyen vége a vérontásnak, és késlekedés nélkül kezdődjék el a tisztelet, párbeszéd és megbékélés útja, ahogyan ezt a nemzetközi közösség is elvárja. Az innen érkező és humanitárius segítségre szoruló számtalan menekült találjon befogadásra és fájdalmas szenvedésüket enyhítő szolidaritásra... A húsvéti győzelem bátorítsa az iraki népet abban, hogy haladjon a stabilitás és fejlődés útján... A Szentföldön izraeliek és palesztinok bátran inditsák újra a békefolyamatot" - kérlelte az egyházfő, egyszersmind vigaszt és megbékélést kért az Afrika szarván élő népek számára, segítséget Szudán és Dél-Szudán népeinek számára, a megbékélést sürgetve az itt élők között. Békét és stabilitást szorgalmazott Maliban, illetve a véres terrorista támadásoktól szenvedő Nigériában, ahol egyúttal a vallásszabadság építését sürgette.

A beszéd után a pápa hatvan hatvanöt nyelven adta hírül Krisztus feltámadását. Először olaszul, a világnyelveken, majd Európával kezdve végig a kontinensek különböző nyelvein, közöttük arabul, héberül, kínaiul, szuahéli, cigány nyelven és a csendes-óceáni szigetek nyelvén, eszparantóul és végül latinul. "Krisztus feltámadott, halleluja!" - mondta a nyelvek sorában a tizenharmadik helyen magyarul is XVI. Benedek. Ezután a pápa latinul a Róma városának és a világnak szóló húsvéti Urbi et Orbi áldását adta.

XVI. Benedek szavait olaszok és külföldiek ezrei hallgatták a Szent Péter téren. Az április 16-án nyolcvanöt éves XVI. Benedeket szemmel láthatóan elfárasztotta a négynapos húsvéti szertartássorozat, amelyet az idén is személyesen vezetett, közvetlenül azután, hogy mexikói és kubai útjáról visszatért Rómába.

MTI 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!