Egyház

Húsvéti Vigília

2012-04-08 12:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE husveti-szentmise-120407ml_05.jpg

Húsvéti Vigíliát tartottak Nagyszombat estéjén a szokásoknak megfelelően a Miskolci Nagyboldogasszony Minorita templomban.

Tűzszentelés, Jézus feltámadásának ünneplése, körmenet és a hálaadó Te Deum himnusz eléneklése szerepelt a Húsvéti Vigília hagyományos programjában szombat este Miskolcon. A hívek a sötét templomban gyülekezte, és várták meg a föltámadt Krisztus világosságának jelét.

A vigília szertartása a maga teljességében visszamutat a 4. századra. Már akkor szerepelt a szertartás négy részének lényege: a fény liturgiája, a szó liturgiája, a víz liturgiája, a kenyés és a bor liturgiája.

husveti-szentmise-120407ml_20.jpg

Húsvét vigíliája, húsvét éjszakája, a húsvéti szent három nap középpontja, a „vigíliák anyja”. Az ünneplés tárgya a világosság győzelme a sötétség, az élet győzelme a bűn és a halál fölött. Ez a győzelem a kereszten született, a kereszthalál és a föltámadás egymásba fonódik az ünneplésben, főként a keresztelés szertartásában.


Liturgiájának fő részei a II. Vatikáni Zsinat után:. a húsvéti fény megáldása, húsvéti örömhirdetés, ószövetségi olvasmányok, a szentmise kezdete, keresztvíz-szentelés és keresztségi szertartás, szentséges körmenet.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-29 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!