Egyház

A Martin-ház lakóit köszöntötték Nagycsütörtökön

2012-04-05 15:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE martin-haz-idosotthon-120405ml_18.jpg

A közelgő húsvét alkalmából látogatta meg Kriza Ákos polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő Nagycsütörtökön a martinkertvárosi Martin-ház református idősotthont.

A Martin-ház református idősek otthona januárban nyitotta meg kapuit egy korábban iskolaként funkcionáló martinkertvárosi épületben. Jelenleg 25 idős lakik bent, de még ugyanennyit tud fogadni az intézmény. Börzsönyi Kornél, a helyi református gyülekezet lelkipásztora, intézményvezető elmondta, a közel 1000 négyzetméteren konyhát, étkezőt, irodákat, orvosi- és betegszobát, társalgót, és összesen 18 szobát alakítottak ki.

martin-haz-idosotthon-120405ml_03.jpg

– A szobák legtöbbje háromágyas, de van négy apartman is, ezek kétágyasak és fürdőszobával is fel vannak szerelve. Minden szoba megfelel a mai kor követelményeinek, internet és kábeltévé eléréssel is rendelkeznek – mondta Börzsönyi Kornél. Hozzátette, a beruházás eddig összesen megközelítőleg 25 millió forintba került, és az, hogy a külső homlokzat és a belsőudvar megújuljon, még legalább 10 millió forintos munka lesz.

Az intézményvezető elmondta azt is, az idősek otthonában jelenleg 12 fő dolgozik, de az érkező lakók függvényében 20 fölé szeretnék bővíteni a dolgozók létszámát, így a beruházás új munkahelyeket is teremt.

– Távlati tervben pedig az szerepel, hogy az egykori iskolaudvaron kialakítsunk két épületet, egy konyhát illetve a már hosszú évek óta működő házi segítségnyújtó központot is átköltöztetnénk ide, a Tóth Pál utcáról – mondta Börzsönyi Kornél. Mint kiemelte, a beruházásra egy ÉMOP pályázatból remélnek pénzt, összesen 100 millió forintot, ez az összeg fedezni tudná mindkét épület kialakítását.

martin-haz-idosotthon-120405ml_26.jpg

Börzsönyi Kornél elmondta, a ház iránt folyamatosan nagy az érdeklődés, így hamarosan megtelhet, amiben közrejátszhat a hangulat is, hiszen – mint mondta – sokakat megnyer az amit látnak, hogy egy nagy családként működik a református idősotthon.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere örömét fejezte ki, hogy a városrészben létrejött egy ilyen magas színvonalú idősek otthona, mint mondta, több mint 8 évig dolgozott háziorvosként a körzetben és erre már akkor is nagy igény volt itt.

– Sőt, találkoztam olyan bentlakóval, Piroska nénivel, akit egykor kezeltem, jó tudni, hogy ilyen jó kezekben vannak itt az idősek – mondta Kriza Ákos. Hozzátette, öröm számára az is, hogy kiváló munkát végez mind az egyházközösség, mind a kivitelező az otthonban.

martin-haz-idosotthon-120405ml_33.jpg

Csöbör Katalin (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, örül annak, hogy ilyen rövid idő alatt létrejött az otthon, végigkísérte az építkezés folyamatát az elmúlt hónapokban, így saját szemével is meggyőződött arról, hogy hogyan haladnak a munkák, és kezdi meg működését a Martin-ház idősek otthona.

– Azért is érkeztünk ma ide, mert ünnepelünk. Nagycsütörtök van, ez alkalomból kerestük fel a ház lakóit, dolgozóit, együtt mondtuk el velük az asztali áldást, együtt készültünk a húsvét ünnepére – hangsúlyozta Csöbör Katalin.Az ebédet követően Kriza Ákos és Csöbör Katalin ajándékcsomaggal kedveskedett a házban lakó időseknek.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!