Gazdaság

Aláírták a támogatási szerződést

2008-07-30 15:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mechatronikaalairas.jpg

Ünnepélyes keretek között írták alá a Miskolci Mechatronikai Ipari Park támogatási szerződését ma délelőtt Miskolcon, a városháza dísztermében.Fotók a beruházásról

A Mechatronikai Ipar Park – Pólus Park című projekt támogatási szerződését július 30-án ünnepélyes keretek között a miskolci Polgármesteri Hivatalban írta alá Molnár Zoltán, a MIK Zrt. vezérigazgatója, és Francsics László, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.
Az eseményen részt vett Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Fedor Vilmos, Miskolc MJV alpolgármestere, Dr. Tóth János, az IPE – Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesületének elnöke illetve Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója is.
A Magyar Kormány által kiemelt projekt fő célkitűzése Miskolc város és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása és a helyi foglalkoztatás bővítése.
A Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. és a Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program támogatásával, partnerségben valósítja meg a projektet. A közel 1,4 milliárd forint összértékű fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió 50 %-os támogatásával valósulhat meg.
Az aláírást megelőző tájékoztatón Molnár Csaba kijelentette: Miskolc ledolgozta azt a hátrányt, amit el kellett szenvednie a rendszerváltáskor összeomló nehézipara miatt. Most már egy modernizálódó város, amely progresszív, innovatív fejlesztéseken dolgozik, jó példája ennek a Mechatronikai Ipari Park. A mechatronikát az intelligens gépek tudományának tartják, és az államtitkár szerint Miskolc egy intelligens város, ahol intelligens gazdaságfejlesztés folyik. Országosan is egyedülállónak nevezte a beruházást, mely kapcsán a kormány egy olyan projekt támogatásáról dönthetett, amely a jövőnek szól, és ami a tervek szerint 2012-re megduplázza a foglalkoztatottak számát, és a megtermelt nemzeti össztermékét is. Molnár Csaba arról is beszélt, hogy Miskolc eddig is jól szerepelt a pályázatokon, akár csak a megye, hiszen az egész országban Borsod-Abaúj-Zemplén nyerte el a legtöbb uniós támogatást – 42 milliárd forintot – és a 2007-1013 közötti időszakban is már 450 nyertes pályázata van a megyének, 9 milliárd forintnyi lekötött támogatással.
Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere azt mondja, Miskolc többre vágyik, mint, hogy felzárkózzon: a régiónak valóban a központi városa szeretne lenni – ehhez kér támogatást. Az alpolgármester szerint ez a város azért kaphat támogatást, mert tehetségesek a lakói, a vállalkozók és a vezetése. Az ipari parktól azt várják, hogy együttműködve a helyi oktatási rendszerrel, a vállalkozókkal új lehetőségek nyíljanak meg az itt élők előtt, és a város meg tudja tartani a fiatalokat.
Dr. Tóth János elmondta, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesülete javaslatot tett arra, hogy az ipari parkok bekerüljenek az úgynevezett zászlóshajó projektek közé. Együttműködő volt a szaktárca és a regionális ügynökségek, így eddig nem látott támogatásokhoz juthattak a parkok, melyet megköszönt.
Francsics László kiemelte, hogy ez az első szerződéskötés a Regionális Operatív Programban (ROP), így ez egy folyamat első mérföldköve. A ROP-ban 84 milliárd forint áll rendelkezésre, és a program biztosítja azt, hogy minél több forrás kerülhessen a régiónkba.
Dr. Halmai Gyula megjegyezte, sok éves előkészítő munka van a szerződéskötés mögött. Az eközben felhalmozódott tudás és tapasztalat pedig további nyertes pályázatok alapja lehet. Az elnök-igazgató szerint ez egy olyan megtérülő beruházás, ami azonnal tudja majd önfenntartóként a gazdaság fejlődését generálni.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-17 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!