Kultúra

Ünnepre hangolva

2012-03-13 14:28

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE 11-03-15marcius-ml20.jpg

Számos rendezvénnyel készülnek Miskolcon a hosszú hétvégére. Az idén csütörtökre eső március 15-ei nemzeti ünnep mellett a hét további részében is különleges programokkal várják a miskolciakat és a városba érkezőket.

A hivatalos megemlékezés mellett számos újdonsággal is készülnek a szervezők, melyek közelebb hozzák a városiakhoz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korát.

marc15_sajttaj_120313_kj_5.jpg
 
Az ünnepi hangulat már hétfőn kezdetét vette, hiszen, mint arról már beszámoltunk, a Művészetek Házában adta át Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Magyar vagyok, Él nemzet e hazán című rajzpályázat díjait a legjobbaknak. Szerdán pedig Görgey Artúr szobránál kezdődik a megemlékezés.

Kiss Gábor alpolgármester hangsúlyozta egyszerű a város ünnepi koncepciója. A programokkal azt szeretnék elérni, hogy minél többen részt vegyenek a március 15-ei ünnepiségen és az utána következő rendezvényeken. Mint említette, fontos, hogy a fiatalok átérezzék az ünnep jelentőségét, hogy felnőttként is igényeljék.

– Március 15-e elsősorban a fiatalok ünnepe, de a családokra is nagy figyelmet fordítottunk a program kialakítása során. A hagyományokat, miszerint a középiskolások részt vesznek a koszorúzásokon, továbbra is megtartjuk, de még inkább bevonjuk őket az ünnepi megemlékezésbe, hiszen a Petőfi téren, a központi rendezvényen 70 diák közreműködik majd a hivatalos ünnepi műsorban – emelte ki az alpolgármester. Mint mondta a koszorúzási helyszíneken és a tereken is egységesen, Bocskai viseletben lesznek a fiatalok, ezzel is emelve az ünnep jelentőségét.

huszartabor_110315_ml_04.jpg

Az idei változásokról Kiss Ákosné Gonda Erika az ünnepség szervezője, kulturális referens beszélt. Elmondta, hogy ezúttal is több helyszínen lesz koszorúzás, ám ezúttal a Guruló Színház és a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Együttes fiataljai kísérik majd a tömeget, biztosítva a forradalmi hangulatot.

Mint azt Kákóczki András, a Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing Osztály vezetője hangsúlyozta, nem szeretnék elvenni a március 15-e méltóságát, sokkal inkább szeretnék közelebb hozni a miskolciakhoz és a városba látogatókhoz, hogy mindenki magáénak érezhesse a nemzeti ünnepet.

– Számos civil szervezet csatlakozott, hogy az egész város együtt ünnepelhessen. Első alkalommal a városi programok része lett a Fölköltöm a kardom, fölveszem a fegyverem című tárlat a Kohászati Múzeumban, amely bemutatja a diósgyőri vasgyár szerepét az 1848-49-es szabadságharcban. 2. alkalommal lesz a vendégünk a Wysocki Légió is – emelte ki Kákóczki András. Aki felhívta a figyelmet a második miskolci Múzeumi Bokrétára, ami a tavalyihoz hasonlóan számos kulturális intézményben várja majd színes programokkal a családokat, fiatalokat.

A március 15-ei rendezvényeket Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője foglalta össze. Tájékoztatott a Szent István téri családi programokról. Hangsúlyozta, több eseménnyel is a térre varázsolják majd a 19. századot. Lesz többek között huszártábor, Hunyadi korából ostorosok érkeznek, felcsendülnek a nemzeti romantika magyar dalai, ünnepi koncertet ad a Kerekes Band zenekar és óránként robban majd az ágyú is, emellett a Romano Teatro cigányverbunkosa várja majd az érdeklődőket, s a kulináris élvezetek hódolói sem maradnak majd étel, ital nélkül. Az italozás pedig március 15-e után is folytatódik, hiszen az ország első sörversenyével és konferenciával vette kezdetét az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál, amelyet pénteken és szombaton tartanak, a Szinva teraszon. Némedi Varga Zoltán szervező a beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, szeretnének vendégeket csalni Miskolcra, akik minden nap találhatnak kedvükre való programot a hosszú hétvégén. Az országosan egyedülálló Sörfesztiválon a különleges italok mellett megszervezik majd a magyar termékek vásárát is.

– Országos ismertségnek örvend a miskolci régiség vásár, amit minden hónapban megrendeznek. A szervezőkkel az Erzsébet téren régiség teret alakítunk ki, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak ezek az értékes, régi termékek, a szokásos vásárt pedig tovább szeretnénk bővíteni. A fesztiválon a sör és a régiségek mellett természetesen koncertekkel is várjuk majd a miskolciakat és az ide érkezőket egyaránt – emelte ki Némedi Varga Zoltán.

A programok sora nem ér véget a hét végével, hiszen 2007 óta március 23-án ünnepeljük a Magyar-Lengyel Barátság Napját. Idén Ópusztaszer vállalt a házigazda szerepét, de Miskolc városa is csatlakozott a jeles naphoz.

– Március 21-én, a Zenepalotában ad ingyenes hangversenyt Marcin Dominik Gluch zongoraművész, aki ugyan Chopin specialista, de számos más alkotást, többek között lengyel művészek zenéit is elhozza Miskolcra – emelte ki Kákóczki András.

Az ünnepség, a megemlékezés már elkezdődött. Számtalan új programmal és hagyományos ünnepséggel is várják a megemlékezni kívánókat. A részletes március 15-ei program ITT olvasható.

Kiss J.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!