Egyház

Megmenekülhet a clevelandi magyar templom

2012-03-08 08:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Vatikán felülvizsgálta a clevelandi püspökségnek azt a döntését, amely 13 plébánia - így a magyar közösség által több mint száz éve használt Szent Imre-templom - bezárására vonatkozik - jelentette be szerdán Peter Borre, a megszüntetések ellen harcoló ügyvéd.

A Klérus Kongregációjának döntése ritka példája annak, hogy a Szentszék felülbírálja egy püspök határozatát, két évtizede nem történt hasonló eset. A papi ügyekben illetékes vatikáni hivatal megállapította, hogy Richard Lennon püspök három évvel ezelőtt az ügyben megsértette az egyházi és az eljárásjogi törvényeket.
    
A 13 érintett templom azon 50 közé tartozott, amelynek bezárását vagy összevonását Lennon a következőképp indokolta, egyházmegyéjében fogyatkozik a plébánosok és a hívők száma. A plébániák egy részét magyar, lengyel vagy ír bevándorlók alapították, de nem ritkán olyan belvárosi negyedekben találhatók, amelyeknek ma már lakossága fekete és nem katolikus.
    
Az egyházközségek tagjai - akik közül sokan második vagy harmadik generációs bevándorlók - a templomokba való bezárkózással és más módszerekkel tiltakoztak a bezárások ellen, sőt még egy szakadár kongregációt is létrehoztak.
    
Robert Tayek, a clevelandi püspöki hivatal szóvivője szerint Lennon szerdán kézhez kapta a vatikáni végzést, de azt még nem volt módja tüzetesen tanulmányozni. A bezárásokról hozott döntés nyomán a clevelandi püspökséghez 174 plébánia tartozott volna.
     
Az egyházmegye vezetőjének jogában áll a vatikáni bírósághoz fellebbezni.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!