Egyház

Kevesebb olasz jár hittanra

2012-02-26 11:19

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Csökkent az olasz állami iskolákban a katolikus hittanórát hallgató tanulók száma, de arányuk még így is megközelíti a kilencven százalékot, derült ki az olasz püspöki kar felméréséből.

Tizennyolc év óta először süllyedt kilencven százalék alá az olasz állami oktatási intézményekben a katolikus hittanórát látogató diákok száma. Az olasz püspöki konferencia (CEI) az 1993-94-es tanévtől vizsgálja az óvodákban, általános iskolákban, gimnáziumokban és szakközépiskolákban a fakultatív hittanoktatást választó tanulók számának alakulását.    

1993-94-ben a tanulók 6,5 százalékának a szülei döntöttek úgy, hogy gyermekük nem látogatja a hittanórát. Ez az arány az utóbbi közel húsz év alatt 10,2 százalékra emelkedett.  Az adatok szerint a hittanórát választók száma  az 2010-11-es tanévben volt az eddigi legalacsonyabb  89,8 százalékkal.      

A CEI felmérése azt is kimutatta, hogy Olaszország északi és középső részén a diákok 26,5 százaléka nem jár hittanórára (és számuk az utóbbi tizennyolc év alatt majdnem megduplázódott). Dél-Itáliában a tanulók 1,9 százaléka választja a hittanóra helyetti alternatív tantárgyat, amely többnyire filozófiatörténet. Az arányuk 1993-94-ben 0,6 volt.    

A Vatikán Állammal 1929-ben kötött államközi szerződés kötelezővé tette a katolikus hittanoktatást  az olasz állami iskolákban  A konkordátum 1984-es felülvizsgálása fakultatívvá tette a hittanórát, de a tanulók jelentős többsége nem mondott le róla.    

Az olasz állami iskolákban heti egy órában tanítanak hittant. A több mint huszonhatezer hittanoktató hetven százalékát az olasz oktatásügyi minisztérium nevezi ki, harminc százalékát a területi egyházmegye. A hittanoktatók tíz százaléka egyházi, a többi laikus.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!