Közgyűlés

Hatósági ár a távhőszolgáltatásban

2012-02-23 09:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A közgyűlés februári, mai ülésén a távhőszolgáltatással kapcsolatos előterjesztést is tárgyal a grémium. Törölni kell ugyanis a helyi rendeletből a távhőszolgáltatás díjképzésére, ármegállapításaira vonatkozó rendelkezéseket, mivel ezeket magasabb rendű jogszabály szabályozza.

Módosult a távhőtörvény 2011. április 15-től. Eszerint ettől az időponttól a távhőszolgáltatók díjtételeit (lakossági és külön kezelt intézmények) – a Magyar Energia Hivatal javaslatára – a Nemzeti Fejlesztési Miniszter rendeletben határozza meg. E rendelet 2011. decemberi megjelenéséig minden távhőszolgáltató a 2011. március 31-én alkalmazott távhőszolgáltatási díjakat érvényesíthette.

2012. január 1-jétől – a Nemzeti Fejlesztési Miniszter 2011. december 29-én megjelent rendelete szerint – a lakossági és a külön kezelt intézmény felhasználói a távhőszolgáltató részére a távhőszolgáltatásért a 2011. március 31-én alkalmazott általános forgalmi adót nem tartalmazó díjnál 4,2%-kal magasabb mértékű díjat köteles fizetni. A távhőszolgáltatás díjtételeinek meghatározását a jövőben is – a 2011. április 15-től érvényes törvénymódosítás szerint – a Nemzeti Fejlesztési Miniszter fogja megállapítani úgy, hogy előtte minden év augusztus 31-ig a Magyar Energia Hivatal megküldi az árváltozásra vonatkozó javaslatát. Ez előtt pedig a Magyar Energia Hivatal minden távhőtermelőtől és távhőszolgáltatótól bekéri az ármegállapításhoz szükséges adatokat.

A MIHŐ Kft. ezt már úgy teheti meg, hogy az időközben megvalósult energetikai beruházások (Bogáncs utcai, a Hejőcsaba területét ellátó biogáz-hasznosító, a kiliáni biomasssza fűtőmű) költségcsökkentő hatását figyelembe véve adja meg a szükséges adatokat. Ez alapján a Magyar Energia Hivatal javaslatot tesz az elkövetkezendő időszak távhőtermelői- és távhőszolgáltatói díjtételeire, valamint a távhőszolgáltatónak nyújtott távhő-ártámogatásra - tájékoztatta portálunkat érdeklődésünkre Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője.
Ezen törekvések, már ma is tükröződnek a miskolci távhőárakban. Egyes magyarországi nagyvárosok éves távhőköltségeit összehasonlítva – Nyíregyháza, Budapest, Debrecen, Pécs és Győr – Miskolc az egyik legkedvezőbb árakon szolgáltat.

A 2012. január 3-án a 4,2 %-os lakossági és külön kezelt intézmények díjváltozását a MIHŐ Kft. a www.miho.hu honlapján, valamint az ügyfélszolgálati irodahelyiségben azonnal kihelyezte, az MTI-nek sajtóközleményben megküldte és a Miskolci Városi Televízióban külön riportban tájékoztatást adott, ami honlapunkon is megjelent.A 2012. január 8-ától kézbesített távhőszolgáltatási számlák mellékleteként a lakossági és külön kezelt intézményi díjfizetők külön tájékoztatást kaptak a díjváltozásról.
A miniszteri rendelet szerinti árváltozást a helyi önkormányzatoknak nem kell jóváhagyniuk, mivel a magasabb rendű jogszabály felülírja a hatályban lévő alacsonyabb rendű önkormányzati jogszabályokat.

2012. február 23-án Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésén szereplő, a távhőszolgáltatásra vonatkozó rendeletmódosításokkal kapcsolatos napirendi pontban nem a távhőszolgáltatás díjtételeinek utólagos jóváhagyása szerepel, hanem az önkormányzat jogszabályi kötelezettségének eleget téve törölni kell a helyi rendeletből a távhőszolgáltatás díjképzésére, ármegállapításaira vonatkozó rendelkezéseket, mivel ezeket magasabb rendű jogszabály (miniszteri rendelet) szabályozza.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!