Külföld

Aranyérmes leánykar

2008-07-17 15:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolci_korussiker.jpg

Aranyérmet nyert a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykara a világ legnagyobb kórusversenyén. A Grazban július 9-től megrendezett World Choir Games „kórusolimpiára” 93 országból érkeztek résztvevők. Összesen 440 kórus mintegy 800 koncertjét hallhatták az érdeklődők és a zsűri.

A World Choir Games versenysorozat 2000-ben indult Linzben, s idén ötödik alkalommal rendezték meg. A versenyen csak egy olimpiai bajnok lehet, arany-, ezüst- vagy bronzérmekkel viszont minden olyan kórus teljesítményét elismerik, amelyek magas színvonalú előadásukkal elérik a megfelelő pontszámot. A kulturális sokszínűséget szem előtt tartva, a szervezők nem adnak meg semmiféle kötelező művet, több, úgynevezett formációs kategóriában indulnak a kórusok – a gyermekkartól a kamarakóruson át a női és férfikarokig, valamint a nagy vegyeskarig. Tematikus kategóriák is vannak: a szakrálistól a modernig, az a capellától a hangszerrel kísértig, a jazz, a gospel, a folklór és a modern művek tolmácsolásáig. Barta Ildikó, a miskolci leánykar kórusvezetője lapunknak elmondta: a versenyben elő kellett adniuk magyar – az országot reprezentáló – művet, kortárs alkotást, és idegen nyelvű produkciót is. Húszperces műsorukat Schubert, Duruflé, Petrovics Emil és Bárdos Lajos műveiből állították össze, magyar, német és latin nyelven is énekeltek.
– A találkozás, a tanulás lehetősége Ázsiától Dél-Amerikáig szinte minden kontinensről hozott Grazba énekkarokat. Hatalmas, összehasonlíthatatlan élmény volt, amikor a húszezer résztvevő egyszerre énekelte, hogy „We Are the World...” – hangoztatta Barta Ildikó. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykarát 1953-ban hozta létre Kardos Pál. Azóta számos hazai és nemzetközi sikernek voltak már részesei, 1997-ben, Barta Ildikó vezetésével két kategóriában is első helyezést értek el Spanyolországban, a Tolosi Nemzetközi Kórusversenyen, így „előselejtező” nélkül jutottak ki a kórusolimpiára. A magyar résztvevők közül ők érték el a legjobb eredményt, s ez három évig ismét kvalifikálja a kórust a rangos nemzetközi megmérettetésre. Nagy álmuk kijutni a két év múlva, Kínában megrendezésre kerülő, hatodik World Choir Games versenyre, s köszönik mindazok támogatását – Nemzeti Kulturális Alap, Operafesztivál Kht., Városi Kulturális Alap, több miskolci egyház – akik hozzájárulásukkal, segítségükkel lehetővé tették, hogy a leánykar részt vegyen a grazi versenyen, és teljesítményével öregbítse az ország és a város hírnevét.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!