Egyház

Elutasították Obama fogamzásgátlási javaslatát

2012-02-12 18:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az amerikai katolikus püspöki kar elutasította Barack Obama elnöknek azt, a nők preventív egészségügyi ellátásával kapcsolatos, kompromisszumos javaslatát, amely szerint a vallási szervezetek alkalmazottai esetében a fogamzásgátlást nem a munkáltatóknak, hanem a biztosítóknak kelljen finanszírozniuk - közölték a hétvégén az amerikai lapok.

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának közleménye értelmében a Fehér Háznak a politikai indulatok lehűtésére irányuló javaslata "elfogadhatatlan és módosításra szorul", mert továbbra is sérti a vallási szabadságjogokat és a katolikus hívők lelkiismeretét.
    
A neoprotestáns-evangéliumi gyülekezetek vezetői által is támogatott katolikus püspöki kar állásfoglalása nyomán egyértelmű, hogy az amerikai kormányzatnak nem sikerült levennie a választási küzdelem napirendjéről a vallásszabadság kérdését. A washingtoni vezetés részéről január 20-án hangzott el az a bejelentés, miszerint minden munkáltatónak - beleértve az egyházi egyetemeket és jótékonysági szervezeteket is - az általa fizetett egészségügyi hozzájárulásból kötelessége hozzájárulni a nők preventív egészségügyi ellátásához, beleértve a fogamzásgátlást is.
    
A 2010-ben elfogadott egészségbiztosítási reform a preventív ellátás finanszírozásából az egyházakat eleve kihagyta, s az egyházi kezelésű intézmények ügyében a kormány eredetileg egy évet szánt volna a megegyezésre az erre vonatkozó törvény augusztus 1-jei életbe lépése után, ám az ügyben kirobbant éles vita hatására a Fehér Ház visszakozott. Obama elnök pénteken ismertette kompromisszumos elképzelését, amelynek értelmében az egyházi kezelésben lévő intézmények - kórházak, egyetemek, jótékonysági szervezetek esetében - a fogamzásgátlás finanszírozását a biztosítók vállalnák át, amelyeknek ez sokkal kevesebb kiadással járna, mint a terhesgondozás költségeinek fedezése.
    
A Fehér Házból származó lapértesülések szerint a kormányzat eleve nem számított a fogamzásgátlást alapállásból és meggyőződéses alapon visszautasító katolikus egyházi vezetők támogatására, ezért némi "meglepetést" okozott, amikor Obama kompromisszumos javaslatát első, pénteki reagálásában a püspöki konferencia "a jó irányba tett első lépésnek" minősítette.
    
A katolikus püspökök szerint az elnöki javaslat nem  biztosít megfelelő védelmet az intézményeik számára, mert a biztosítók által finanszírozott fogamzásgátlás továbbra is részét képezi az azt ellenző munkáltató által biztosított egészségbiztosítási keretnek. Az egyházi vezetők álláspontjával ellentétben  az egyházukhoz tartozó több szervezet, így a katolikus kórházakat képviselő Katolikus Egészségügyi Szövetség, üdvözölte Obama javaslatát.
    
Az amerikai kormány a tervek szerint az elkövetkező napokban egyházi szervezetek vezetőivel egyeztet majd az új egészségbiztosítási politikáról.
    
Noha az amerikai katolikusok, akiknek létszámát 68,5 és 77,7 millió közöttire becsülik, nem szavaznak egy blokkban, a fogamzásgátlás témájában folytatott vita további elmérgesedése elemzők szerint ronthatja Obama újraválasztási esélyeit. Nagy számú római katolikus hitű lakosságával egyébként Brazília, Mexikó, és a Fülöp-szigetek után az Egyesült Államok a világ negyedik legnépesebb katolikus országa.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!