Egyház

Tíz éve épül a templom

2012-02-09 14:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szikszón jelenleg egy iskolakápolnában végzik a görögkatolikusok a szertartásaikat, melyet az ott élők 1928 óta használnak. Az új templom építése ugyanis legalább egy évtizede húzódik.

A hosszú tervezői folyamat után, 2004. december 26-án rakták le az új templom alapkövét, 2006-ban pedig elkészült az alapja. 2009 végére sikerült egy, a püspök által is elfogadott templomtervet készíteni, ehhez azonban a már meglévő alapon kiegészítő munkákat kellett elvégezni. Ez meg is történt 2010-ben, tudtuk meg Moldván Tibor, szikszói görögkatolikus parókustól.
– 2009 szeptemberében egy bezárásra ítélt téglagyártól nagyon kedvező áron megvásároltunk 80 000 darab kisméretű burkolótéglát, mely kívülről fogja ékesíteni a templomunkat. Ebben az évben sikerült elkezdenünk a falak építését. Jelenleg itt állunk. Szűkös anyagi lehetőségeink szerint próbáljuk építeni a templomunkat, keresni jó szándékú adakozókat – mondja a parókus.

A templom bizánci stílusú, centrális elhelyezkedésű épület, melyet 150 főre terveztek. Hagyomány hármas tagolódású: előtér, ahol egy nagyobb tér közösségi célokat fog szolgálni, de bekapcsolható a templomtérbe nagyobb események (pl. templombúcsú) alkalmával. Itt kap helyet a keresztelőmedence, a gyóntatófülke, és a kórusfeljárat. Az úgynevezett templomhajóban 110 főre tervezett padozat, és egy 40 főre tervezett kórus található. A szentély részében az oltár a sekrestye és egy előkészületi tér található.

szikszo_templom.jpg

Az építkezés első fázisában szeretnék szerkezetkész állapotba hozni a templomot, ezt év végére szeretnék megvalósítani. A következő esztendőben anyagiaktól függően a nyílászárókat beszerelését tervezik, illetve a belső munkálatokat elvégezni. A tervek szerint a szentelésre 2013-ban kerülhet sor.

– Sok társadalmi munkát el tudunk végezni például villanyszerelési, asztalos, vizes munkákat, de riasztó beszerelését is felajánlották már. A gondjainkat sokkal inkább abban látom, hogy nehezen tudjuk megvásárolni az alapanyagokat, nehézséget okoz állványok bérlése – mondja az elhúzódó építkezés okáról Moldván Tibor.

Az egyházközség egyébként 2010-ben honlapot is indított www.sixo.hu címen, melyen megtekinthető az egyházközség élete, a templomépítés folyamata és látványterve is.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!