MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

Emelkedett a távhő díja

2012-01-03 19:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miho_melegviz.jpg

4,2 százalékkal többet kell fizetni a távfűtésért január elsejétől. A távhőszolgáltatás tavaly hatósági áras lett, így a mostani emelésről nem a MIHŐ Kft., hanem az illetékes miniszter döntött. Az árrendezésnél a fejlesztési minisztérium honlapja szerint a távhő esetében is feltétel volt az, hogy a drágulás nem haladhatja meg az infláció mértékét.

A távfűtés tarifái január elsejétől emelkedtek – több mint négy százalékkal. Erről azonban nem a miskolci hőszolgáltató döntött, hanem az energiapolitikáért is felelős miniszter. A hatósági áras közszolgáltatások tarifáját ugyanis csak ő módosíthatja.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások – egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai – következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett. A lakosság teherviselő képességének teljes körű figyelembe vétele mellett a rendszer további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását biztosítani képes árrendezés indokolt 2012. január 1-jétől.

Ez olvasható az emelésről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján. A távhő ára egyébként 2011. március 31. óta nem változott, a távfűtés díjait ugyanis a kormányzat akkor befagyasztotta. Azaz egészen mostanáig nem emelkedtek a tarifák. A mostani emelésnél pedig feltétel volt, hogy a drágulás nem haladhatja meg az infláció mértékét.

Móricz József, a MIHŐ Kft stratégiai igazgatója elmondta, a 4,2 százalékos miniszteri emelés a téli időszakban mintegy 1100 forint pluszkiadást hoz a fűtési szezonban, nyári időszakban pedig mintegy 300 forinttal jelent többet, mint amennyit eddig fizetett egy átlagos 51 négyzetméteres, 137 légköbméteres lakás egy négy köbméteres használati melegvíz-fogyasztással.

Ez éves szinten összesen 8000 forint körüli drágulást jelent. Móricz József azt mondja, a MIHŐ-nek nem származik haszna az emelésből, mivel az államtól kapott támogatást az emeléssel közel azonos mértékben csökkentették.

Petruskó N.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-01-03 20:13

    Tompa Sándor

    A decemberi közgyülésen büszkén mondták: nem lesz távhődij emelés! Lett!

Miskolc TV mai műsora

2020-07-07 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!