Egyház

„Szent életed és kiváló tetteid vezessenek bennünket…”

2011-12-26 09:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE templomszenteles_szirma_111127_ja_21.jpg

Nemrégiben szentelték fel Miskolc-Szirmán a helyi görög katolikus egyházközség Szent Andrásról elnevezett templomát. Régi álom valósult meg ezzel, Stefán Zoltán parókus elmondása szerint már az 1990-es évek közepén megfogalmazódott a helyi hívő közösségben egy önálló templom létrehozásának a gondolata.

A görög katolikusoknak ebben a városrészben nincsenek történelmi gyökereik. Alig néhány évtizedes a jelenlétük, számuk 4-500-ra tehető. Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyéspüspök 2001. szeptember elsejével alapította meg az önálló, Miskolc-Szirmai Görög Katolikus Egyházközséget, addig a görömbölyi parókia filiájakét működött a közösség.

Istentiszteleteiket a helyi római katolikus templomban tartották, vagy a Búza téri görög katolikus templomba jártak. A ’90-es évek közepétől azonban egyre erősebb lett az igény egy saját templom iránt, amely fontos része minden hívő közösség identitásának.

stefanzolt1.jpg– Csordás János 1996-ban létrehozta a Szirmai Görög Katolikusokért Alapítványt, amely egy nagy álmot, egy saját templom létrehozását hivatott segíteni. 2001-ben telket kapott az egyházközség az önkormányzattól a berekkerti részen, megkezdődött a közösség intenzív szervezése és a templom tervezési szakasza – részletezte a parókus. Hosszú tervezési folyamat után, 2006. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén rakták le az új templom alapkövét, a tényleges kivitelezés 2008 decemberében kezdődött el.

– Egy templom felépítése hatalmas vállalkozás – különösen ebben a gazdasági helyzetben –, nagyon sokat imádkoztunk Szent Andráshoz, akit Kocsis Fülöp püspök úr javaslatára templomunk védőszentjévé választottunk – idézte fel a történteket Stefán Zoltán, aki 2007 őszétől lett a Miskolc-Szirmai Görög Katolikus Egyházközség parókusa, konkrétan a templom építésének feladatával.

– Imádkoztunk, hogy vigye kérésünket Isten elé: segítsen bennünket, hogy tiszteletére templomot építhessünk. Nyissa meg szívünk nagylelkűségét, vezessen hozzánk jó szándékú adakozókat. Járjon közben érettünk Krisztus Istenünk előtt, hogy adjon békét és egyetértést fáradozó munkásainak. Imánk meghallgatásra talált, hiszen valódi csoda, hogy három év alatt sikerült felépítenünk templomunkat – minimális állami támogatással, gyakorlatilag adományokból, társadalmi munkából, a helyi görög katolikus közösség áldozatos, odaadó munkájának köszönhetően.

Az új templom mintegy 240 négyzetméter alapterületű, s 200 ember befogadására alkalmas. A kupolánál 15 méter magas, bizánci stílusban, ugyanakkor modern formákkal épült, Waschler György és Feczkó Artúr építész tervei alapján. Az altemplom ugyanilyen alapterületű, ezt közösségi célokra használják majd. Szent András templomát november 27-én szentelte fel Orosz Atanáz püspök-exarcha, azóta használatba vették, de még nem készült el teljes egészében. Hátra van a belső festés, végleges ikonosztázion, a fűtés, valamint a végleges ülőhelyek kialakítása is.

templomszenteles_szirma_111127_ja_13.jpg

– Összességében mintegy 65 millióra tehető az az összeg, amit pénzben elköltöttünk, de felbecsülhetetlen értékű az a segítség, amelyet egyéb módon kaptunk. Nagy öröm közösségünk valamennyi tagjának, aki részt vett az építésben, hogy láthatja beérni munkája gyümölcsét. Hogy együtt imádkozhatunk új templomunkban, s közösen fohászkodhatunk védőszentünkhöz: „Szent életed és kiváló tetteid vezessenek bennünket, hogy szent templomodban életünk végéig veled együtt a mi Urunk Jézus Krisztusnak szolgáljunk” – zárta szavait az egyházközség parókusa.

Szepesi S. – Miskolci Napló
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!