Egyház

Éjfélkor a templomokban

2011-12-24 19:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE karacsonyi-mise111224ml_06.jpg

Karácsony vigiliáján hagyomány minden katolikus templomban az éjféli mise. Idén sem volt másképp, szombaton a szent misére várták a híveket, az érdeklődőket, elmélyülni kívánókat egyaránt.

A Mindszenti templomban is elkészültek a feldíszített karácsonyfák, tiszták a padsorok. minden készen áll arra, hogy méltó körülmények között köszöntsék Jézus születését és fogadhassák a híveket. A Zárdakápolnában már délután megteltek a padok, hiszen szentmisét tartottak.

A programok délután kezdődtek a hittanos gyerekek pásztorjátékával, szent misével, de a nap fénypontja az éjféli mise volt.

karacsonyi-mise111224ml_17.jpg

– Miskolcon hetvenezer katolikus él, a lakosság túlnyomó része katolikus. A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a karácsony, amelyet természetesen a katolikus templomokban is ünnepelnek. A karácsony nagyon szép ünnep az egész világ társadalmának fontos időpont, a katolikus világban azonban a Húsvét előbbre való ünnep. A karácsony fénypontja az éjféli mise minden évben. Olyanok is érkeznek ilyenkor, akik a hétköznapokon csak ritkán látogatnak templomba, vagy épp nem katolikus vallásúak. A szent mise összegzi a karácsonyi ünnepségeket – hangsúlyozza Czakó István, a Mindszenti Plébánia nyugalmazott érseki helynöke.Hasonló gondolatokat vall Szarvas Péter, a Szent Anna Plébánia esperes, plébánosa, aki szerint az éjféli mise mindig különleges színfoltja az ünnepeknek.

– A karácsony fontos a hívő emberek életében. A római katolikus egyházban minden évben különleges az éjféli szent mise, amely megadja az ünnep fennkölt, különleges hangulatát. Évek óta hagyomány, hogy a szent mise előtt a betlehemi lánggal vonulunk be, őrizzük azt, idén sem lesz másként. Karácsony első napján pedig koncertet tartunk – mondta Szarvas Péter.

karacsonyi-mise111224ml_13.jpg

Nem csupán a nagyobb, hanem minden katolikus templomban tartanak éjféli misét, hogy a hívek egymás körében is átérezzék a karácsony hangulatát, s együtt várják Jézus születését.

Kiss J.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!