Címlap

Miskolci Nemzeti Színház: az átalakítás után is megőrzik az értékeket

2011-12-04 13:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kakoczki.jpg

Gazdasági társaságként működnek a jövőben a városi kulturális intézmények. Mint arról korábban beszámoltunk, a társaságok a legtöbb intézmény esetében 2012. január 1-jével alakulnak meg, a közintézmények március 31-ével szűnnek meg. Kivétel a Miskolci Nemzeti Színház, ahol csak az évad végén történik meg a váltás.

– Azért kezeljük külön a színházat a többi intézménytől, mert szeretnénk, hogy az évadot a normál rendben zárják le a dolgozók, a szakmai munkát a gazdasági átalakítás nem befolyásolhatja. Úgy is mondhatnánk, nem szabad, hogy bármit is érezzenek a színházi dolgozók, vagy akár a nézők az átszervezésből – mondta el a Miskolci Naplónak Kákóczki András, a polgármesteri hivatal kulturális, idegenforgalmi és városmarketing osztályának vezetője.

A színház azonban más szempontból is speciális intézmény, itt ugyanis dolgoznak közalkalmazottak és számlások is, akiknek másféle szerződésük van.
– Vannak, akik egy-egy évadra szerződtek le, és vannak közalkalmazottak. Minden kulturális intézményben vállaltuk a jelenlegi munkatársak továbbfoglalkoztatását, ehhez pedig új szerződést kötünk majd a dolgozókkal – mondja Kákóczi András. Erre pedig lehetőségük is van, mert bár közintézménynek gazdasági társaság jogutódja nem lehet, utódintézménye azonban igen.

Ezzel a jogfolytonosság biztosítva lesz, ami – mint Kákóczki András mondja – azért fontos, mert az önkormányzat mindenképp meg kívánja tartani a színház állami támogatását, el akarja nyerni a nemzeti színházi státuszt (ezek érdekében a minisztériumokkal folyamatos kapcsolatban van a város). Hozzátette: a szakmai munkához az eddigi önkormányzati forrás rendelkezésre fog állni, az önkormányzat továbbra is meg kívánja tartani a száz százalékban a tulajdonában álló társaságok támogatására szánt összegeket.

A változás tehát elsősorban a teátrum gazdálkodását érinti majd, a hívó szavak azonban itt is a hatékonyság növelése, illetve a szabadabb gazdálkodás.
– Gazdasági társaságként nagyobb mozgástere lesz intézményeinknek, jobban ki tudják majd használni kapacitásaikat. Emellett munkajogi szempontból sok munkatársat egyszerűbb is lesz foglalkoztatni a váltás után – hangsúlyozta Kákóczki András. Nem Miskolc az egyetlen város, ahol így döntöttek: a Pécsi Nemzeti Színház és a szintén pécsi Bóbita Bábszínház már január elsejével így működik, ott még az idei év első felében döntöttek az átalakításról.

Beszámoltunk arról is, hogy az átalakuló intézmények legtöbbjénél a mostani intézményvezető lesz a társaság ügyvezetője.
– A Miskolci Nemzeti Színházat irányító társaság ügyvezetői posztjára a legutóbbi közgyűlést követően kiírtuk a pályázatot, a pályamunkákat a megjelenéstől 30 napon keresztül várjuk. Utána szintén 30 nap áll rendelkezésre, hogy ezeket kiértékeljük, a végső döntést a közgyűlésnek kell majd meghoznia – mondta az osztályvezető.

kakoczki2.jpg

A teátrum új vezetője ezt követően (remélhetően már februárban) a szerződtetésekkel kezdheti majd meg a munkáját – hiszen a pályázóktól előzetes évadtervet és üzleti tervet is kérnek. Hogy milyen irányba mozdulhat el a színház a következő évadban?
– Amit a Miskolci Nemzeti Színház az elmúlt évtizedekben elért, azt meg szeretnénk tartani, gondolok itt játszóhelyekre, tagozatokra, hazai és nemzetközi kapcsolatokra, a színház egészére. Az azonban határozott cél, hogy a teátrum jobban részt vegyen az országos színházi életben. Szeretnénk például több kortárs bemutatót, operát, és erre minden lehetőség meg is van itt, helyben – mondta Kákóczki András.

 
Gazdasági társaságok


Mint ismeretes, a novemberi közgyűlésen szavazták meg, hogy a város hat kulturális intézményét gazdasági társasággá alakítják. A Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum, a Miskolci Kulturális Központ, a Miskolc Városi Könyvtár és Információs Központ és a Miskolci Szimfonikus Zenekar esetében az új nonprofit kft.-k 2012. január 1-jén alakulnak meg, a közintézmények pedig 2012. március 31-ig működnek. A Miskolci Nemzeti Színház esetében az évad végével, vagyis május 31-én szűnik meg a közintézményi forma, a társaság azonban ez esetben is a jövő év első napján alakul meg.

Tajthy Ákos
fotó: Mocsári László
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2011-12-04 16:57

    Tompa Sándor

    Az oktatás után a kultúrát is szétverik. Mi következik?

Miskolc TV mai műsora

2021-09-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!