Egyház

Összefogással újult meg a műemléktemplom

2011-12-03 07:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Többéves várakozást követően mindössze három hónap leforgása alatt kívül és belül is felújították a Fejér megyei Szár község egyik büszkeségét, a műemléki védettséget élvező római katolikus templomot (Keresztelő Szent János plébánia), amely néhány évvel ezelőtt egy kisebb tűzeset miatt belül jelentősen megrongálódott.

Vasárnap délelőtt vehetik újra birtokukba a megszépült épületet a hívek, ekkor tartják az első szentmisét a templomban azt követően, hogy augusztus végén elkezdődött a felújítás.

Ambrózy Tamás plébános tájékoztatása szerint 2007 októberében, éppen a templom felszentelésének 250. évfordulóján egy elektromos zárlat következtében kigyulladt a gyóntatószék. Szerencsére a tűz nem kapott elegendő oxigén utánpótlást, ám így is komoly károkat okozott. Azóta küzdött a falu lakossága azért, hogy újra régi fényében tündökölhessen az épület: adakoztak a hívek, segített a helyi önkormányzat, a székesfehérvári püspökség és egy helyi alapítvány is.

A biztosító két év után fizetett, majd egy sikeres pályázat révén a belső részek mellett a külső felújítás is megkezdődhetett. A pénz szűkösen volt csak elegendő, így például a műszaki felügyeletet társadalmi munkában vállalta két lelkes helybeli építészmérnök, Laub János és Magyar Imre.
 
Utóbbi elmondta: a toronysisak bádogozása kivételével mindent felújítottak a 47 milliós beruházás során. A tető faszerkezetét a statikus instrukciói alapján megerősítették, lécezést cseréltek és vadonatúj cserépfedés került rá. Felszerelték az esőcsatornát, kijavították, újraszínezték a külső vakolatot. Az épület teljes elektromos hálózatát kicserélték, a belső tér restaurálását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai felügyelete mellett Tóth Antal aranykoronás díszítőmester végezte Hoffer Andrea restaurátor segítségével.

- Pappá szentelésem óta ez lesz az első alkalom, hogy felújított templomban misézhetek. Hálát adok az Úrnak és mindazoknak, akik segítségünkre voltak, hogy Advent idején a karácsony közeledtével ilyen nagy ünnepre kerülhet sor Száron - hangsúlyozta Ambrózy Tamás.

A Keresztelő Szent János plébánia barokk stílusban épült egy középkori, 14. századi templom helyén 1752 és 1757 között. A tornyot 1770-ben Fellner Jakab építész készítette.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!