Egyház

Elkezdődött az orgona beszerelése

2011-11-23 12:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE reformatus-orgona-111123ml_06.jpg

Elkezdődött a felújított orgona beszerelése régi helyére, a Kossuth utcai református templomban. A munka német szakemberek felügyelet mellett zajlik, akik először a hangszerdobozt teszik rendbe. A templom több mint száztíz éves orgonáját májusban szállították ki javításra a németországi Halberstadtba, mert csak ott tudták garantálni a megfelelő körülményeket az egykoron Angster József gyárában készült, értékes hangszer rekonstrukciójához.

reformatus-orgona-111123ml_12.jpg
Szabó Sándor lelkész elmondása szerint az elmúlt évtizedekben ezt az orgonát is sok károsodás érte – a háború idején egyes sípjait is kicserélték – de nem építették át visszafordíthatatlanul. A számtalan síp, kisebb-nagyobb alkatrész megfelelő szállítását sem volt egyszerű megszervezni – sem az oda, sem a visszaúton – a felújítás során mindent eredeti állapotába állítottak vissza. Ez a hangszerdobozra is vonatkozik, melyen jelenleg is dolgoznak a német szakemberek, miután az orgona hétfőn visszaérkezett Miskolcra.

reformatus-orgona-111123ml_17.jpg

Szabó Sándor tájékoztatása szerint ez a visszaépítési munka első fázisa, utána a sípok behelyezése, hangolása következik majd, ami rendkívül időigényes munka lesz, mivel a lehető legszebb, eredeti hangzást szeretnék elérni. A „Kakas-templom” felújított orgonája így nagy valószínűséggel az év végi ünnepek idején még nem fog majd megszólalni, csupán tavasszal gyönyörködtetheti a híveket – akkor, amikorra a kívül-belül megújult templom felszentelését is tervezik.

Szepesi S.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!