Városházi hírek

A főtérrel közösséget is építenének

2011-11-15 14:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szentistvan_ter_1.jpg

Együtt, közösen, helyben – ezekkel a szavakkal hívja az új főtér tervezésére a vállalkozó kedvű miskolciakat a városvezetés. A cél, hogy közös gondolkodással, munkával olyan közösségi tér jöjjön létre, melyet mindenki örömmel használ – hangzott el, a témával kapcsolatban, az Almássy-kúriában tartott sajtótájékoztatón.– Egy város életében kiemelt szerep jut a folyamatos fejlődésnek – kezdte Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Még fontosabb mindez – folytatta – hogyha olyan teret akarunk építeni, mint egy főtér, hiszen ennek (sok egyéb funkció mellett) olyannak kell lennie, melyet mindenki magáénak érez.

krizaakos_20111115_vcs_1.jpg

Kriza Ákos elmondta, az elmúlt években is zajlottak fejlesztések a városban, melyek ugyan mind-mind fontos beruházások, mégsem mind végződött egyértelmű pozitív végkicsengéssel, még akkor sem, hogyha azokat a legnemesebb cél vezérelte.
– Korábban is voltak ugyan fórumok a fejlesztések megkezdése előtt, ahol mindenki elmondta a véleményét, majd hazamentek, és megépült valami, ami köszönő viszonyban sem volt ezekkel. Mi ezen kívánunk változtatni, a megújuló főtérre szeretnénk olyan funkciókat, telepíteni, s azt szeretnék olyan építészeti megoldásokkal megvalósítani, melyeket a városlakók is támogatnak, és szeret – mondta a polgármester.

– Más szóval, nem azért akarunk főteret építeni, hogy építkezhessünk, a főtérrel egyúttal közösséget is kívánunk építeni – hangsúlyozta Kriza Ákos. Elmondta, minden olyan miskolci véleményére kíváncsiak, akik pozitív, építő jellegű ötletekkel rendelkeznek a főtérrel kapcsolatban, kompromisszum készek, és dolgoznának együtt a városvezetéssel.

Mindenkit meghallgatnak

krizaakos_20111115_vcs_6.jpg

A részletekkel kapcsolatban Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. vezetője elmondta, „alulról” indítják el a főtér fejlesztését, a városlakókkal, és civil szervezetekkel, s az építészek úgy dolgoznának, hogy a támogatható terveket beépítenék a terület terveibe.
– Hat csoportba szedtük a különböző szervezeteket, akik véleményére nagyon számítunk a főtér tervezésénél. Ezek, a „Szülőket, nagycsaládosokat, anyákat képviselő”, a zöld-, a Miskolc városáért tevékenykedő , valamint az időseket, a fiatalokat, és a hátrányos helyzetűeket képviselő egyesületek – mondta Lengyel Katalin. Hangsúlyozta, a munkában azonban nem csak a fent nevezett csoportok képviselői, hanem bárki részt vehet.

Így tervezhet Ön is


A tervezésre három nap – november 28., 29. és 30. – fog rendelkezésre állni, az egyeztetések a Miskolci Városfejlesztési Kft. épületében, az Almássy-kúriában lesznek, ahova hivatalosak lesznek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Iparkamara képviselői, és a főteret határoló ingatlanok, telkek tulajdonosai is.
– A kiindulási alap, a korábbi – szintén a főtér építésére kiírt – tervpályázat pályamunkái lesznek, és a közösség által támogatott megoldásokkal módosíthatjuk majd ezeket – mondta Lengyel Katalin.

A három napos tervezést követően december 5-én egy összegzés kerül ki az ott elhangzottakból a Miskolci Városfejlesztési Kft honlapjára (www.varosfejlesztes.miskolc.hu), melyet négy napon keresztül még véleményezhetnek a honlapra látogatók, ezt követően pedig december 9-én töltik fel ugyancsak erre a webhelyre, a végleges összegzést, azokat a terveket, melyeket alapul vesznek majd az építészek is munkájuk megkezdésekor.

Aki kedvet érez részt venni ebben a munkában, az a www.varosfejlesztes.miskolc.hu címen található jelentkezési lap kitöltésével, és e-mailen vagy postán történő beküldésével lehet, a jelentkezők közül sorsolják ki azokat, akik részt vehetnek a tervezésben.

Tajthy Ákos

Fotó: Végh CsabaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2011-11-15 14:55

    Tompa Sándor

    Tapolcát is ezzel a mószerrel tervezték - csak teljesen titokban.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-16 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!