Egyetemváros

Jelelve a jelnyelvért

2011-11-05 13:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A nyelvi közvetítés különböző aspektusairól szólt az az egész napos jelnyelvi konferencia, amelyet a Miskolci Egyetemen rendeztek meg pénteken. Az eseményen nem csak a jelnyelvi tolmácsolásra hívták fel az érdeklődők figyelmét, s nem csupán a lehetőségeket vitatták meg szakmai körben, hanem a jelelők életébe is belepillantottak az előadók.

Jelnyelvi és hangzó nyelvi kommunikáció, fordítás és tolmácsolás címmel rendezte meg az egyetem Bölcsészettudományi Karának Modern Filológiai Intézete és Alkalmazott Nyelvészeti és Fordítástudományi Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Nyelvtudományi Munkabizottsága az egész napos előadássorozatot.

2009 óta minden évben egy téma köré csoportosítva konferenciát rendeznek a jelnyelvi szakértők. Ezúttal is nagy érdeklődés fogadta a 22 előadót, akik közül többen siketek, s valamennyien jól ismerik a siket kultúrát és nyelvészetet.

jelnyelvi_konf_111104_ja_1.jpg

A szakmai napot Dobróka Mihály tudományos és nemzetközi rektorhelyettes nyitotta meg, majd a szakmai előadások következtek, amelyek témái többek között a jelnyelvi oktatással, tolmácsolással, a jelnyelvi nyelvjárásokkal foglalkoztak, de a délutáni előadások már nyelvészeti szempontból is megközelítették a siketek nyelvét.

Mongyi Péter, aki maga is siket, a jelnyelvi proformok fordítása magyar nyelvre témában tartott előadást, de érintette azt is, hogyan fogadja az „egészséges” társadalom a siketeket. Véleménye szerint némiképp még mindig idegenkedik a társadalom, de sokat javult az elmúlt időszakokhoz képest.

Ennek a javulásnak oka feltehetőleg abban van, hogy egyre több nyilvánosságot kap a jelnyelv és a siketnémák. A Miskolci Nemzeti Színházban is több előadást láthatott már a közönség jelnyelvi tolmácsolásban.

jelnyelvi_konf_111104_ja_10.jpgAz előadásokat követően a konferencia résztvevői a miskolci nemzetibe látogattak, hiszen este a Menyasszonytánc című előadást nézték meg, amelyet Szabó Ildikó jelnyelvi tolmács közvetített a siketek számára.

A jelnyelvi előadássorozat, amelyet különböző központi témában három éve rendeznek meg a Miskolci Egyetemen, évről évre több érdeklődőt vonz. Az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék 2002 óta egyre többet tesz azért, hogy a hallgatók, a fiatal értelmiségi generáció megismerkedjen a jelnyelvvel. Oktatásaik részét képezi, hogy leginkább autentikus forrásból tanulhatják a hallgatók a jelelés művészetét, s ma már a nappali képzésen kívül, a diplomás résztvevők számára Jelnyelvi mentor, siket diplomás fiatalok részvételével pedig Jelnyelvi lingvisztika és didaktika szakirányú továbbképzési lehetőség is van a tanszéken.

Az egyetem 2009-ben együttműködési szerződést kötött a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével; az együttműködési szerződés aláírásakor az Egyetemvárosban járt Kósa Ádám, a SINOSZ országos elnöke, az Európai Parlament képviselője is.

Kiss J.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-05-21 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!