Egyház

Megújult a tiszaladányi református templom

2011-11-02 10:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Hálaadó istentiszteletre gyűltek össze hívek október 30-án a zsúfolásig megtelt tiszaladányi református templomban, hogy megünnepeljék a középkorban épült templom felújítását. A munkák összesen mintegy 45 millió forintba kerültek.


A Tiszaladányi Református Egyházközség 2009 decemberében, a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében vidéki örökség megőrzése címen nyújtott be pályázatot a műemlék templom felújítására, melyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogató határozatával 2010 decemberében hagyott jóvá. A gyülekezet 2011 júniusában kezdte meg a beruházást és októberben sikeresen be is fejezte. A projekt során tető- és mennyezetcsere, külső és belső vakolás és festés, az ablakok cseréje, a világítás, valamint a padok felújítása történt meg a község egyetlen templomán.

Az ünnepi istentiszteleten Börzsönyi József, a Zempléni Református Egyházmegye esperese szolgált igehirdetéssel, melynek témája a lélek megújulása volt. Az igehirdetést követő beszédében elismerését fejezte ki Görög Marianna, Tiszaladány református lelkipásztora felé, aki csupán május elsejétől vezeti a gyülekezet és azonnal egy több tízmilliós felújítás közbeszerzési eljárásába csöppenve kezdte meg a gyülekezeti szolgálatot.

Az ünnepségen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő beszédében megjegyezte, hogy a bánkódások után az öröm időszaka jött el a gyülekezet életében. Hit nélkül ez az építkezés nem történhetett volna meg, mondta, hiszen jelenlegi világunkban nagyon nehéz elkezdeni, végigvinni és befejezni egy ilyen munkát. Mindennapjainkban sokszor szembesülünk azzal, hogy értelmetlen építkezéseket tartanak elsődlegesnek. Ez a felújítás viszont azt mutatja meg hogy, éveink múlásával egyre inkább érezzük az értékek, így a templom megújításának fontosságát, amelybe a hit is beépült. Egy településre tévedő idegen két dolgot tekint meg általában, a templomot és a temetőt, e kettő elárulja, milyen emberek élnek ott. A temető arról árulkodik, mennyire tartják fontosnak a múltat, milyen tisztelet övezi a felmenőket, míg a templom a jelenre fókuszál, illetve a jövőbe vetett hitről ad számot. Aki templomot épít, újít fel, az közösséget is épít és bízik a jövőben. Tiszaladányban semmi nem fejezi ki jobban a jövőbe vetett hitet, mint a megújult templom, ahol az emberek bíznak magukban és egymásban – hangoztatta Koncz Ferenc, majd elismerését fejezte ki a munkálatokban résztvevők és elsősorban a fiatal lelkészhölgy felé.

Az ünnepségen a Zempléni Református Egyházmegye nevében Sajtos László főgondnok emlékezett meg az építkezésről és méltatta az abban önzetlen részt vevők munkáját. Dr. Liszkai Ferenc polgármester a település, ezen belül a református egyház történetéről adott tájékoztatást, megjegyezve, büszke arra, hogy a felújítás az ő életében történt meg. A templom tornya messziről jelzi az idelátogatónak, hogy itt egy életképes közösség él. Tennivaló akad még bőven, de ha ez a közösség újjá tudta varázsolni a templomot, akkor képes leküzdeni a további nehéz feladatokat is – hangsúlyozta a polgármester. Az eseményen szolgált a tiszanagyfalui református gyülekezet énekkara és Sion zenekara, verset mondott Pásztor Vivien és énekelt a tiszaladányi református férfikar.

A program végén Görög Marianna, a gyülekezet lelkipásztora ismertette a felújítás részleteit. A feladat nagy volt, és mindehhez hiányzott a tapasztalat. Imádkoztunk, imádkoztam, és kértem az Istent, hogy segítsen. Érkeztek az ország más részein történő építkezésekről szóló rossz hírek és ezek a hangok térdre kényszerítettek minket Isten előtt. Imádságos szívvel kerestük a megbízható vállalkozót, és az Isten nem hagyott cserben bennünket, a végeredmény önmagáért beszél, mondta a lelkipásztor. Görög Marianna külön kiemelte a Jánosik és Társai Kft. kitűnő munkáját. Itt csoda történt – jegyzete meg a lelkipásztor, majd apró ajándékokkal lepte meg mindazokat, akik kimagasló munkájukkal járultak hozzá a református templom és környezetének megújulásához.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!