Közgyűlés

Terv a vízbázis védelméért

2011-10-16 11:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Külön napirendi pontban tárgyalja a miskolci közgyűlés a folyékony hulladék kezelésének, szállításának, ártalmatlanításának a szabályozását, az ivóvízbázis védelme érdekében. A MIVÍZ-nél – elsőként az országban – úgynevezett Vízbiztonsági Terv is készült.

Galambos Péter, a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. ivóvíz üzletágának vezetője lapunknak hangsúlyozta, hogy a Miskolc területén szolgáltatott ivóvíz minősége mindenben megfelel a kormányrendeletben rögzített egészségügyi határértékeknek. A várost jellemzően a bükki karsztforrásokból látják el vízzel, ami sérülékeny, ezért kiemelt módon kell kezelni a vízbázis védelmét. Erre szolgál Miskolcon egy jól kiépített monitoring-rendszer. Az adott műszaki megoldások mellett elérhető legnagyobb biztonságot kívánják megteremteni a WHO egészségügyi világszervezet irányelvei alapján készült Vízbiztonsági Tervvel is, amelyet az országban elsőként dolgoztak ki. Ez részletesen elemzi azokat a veszélyeket, amelyek a vízbázison, a vízkivételi műveknél, az ivóvízhálózaton, illetve az ivóvíztározó medencékben esetleg kialakulhatnak.

– A terv előírja a szükséges preventív tevékenységeket – a potenciális veszélyek kivédésére, megelőzésére – csakúgy, mint a rendszer fontos pontjainak meghatározott gyakoriságú ellenőrzését is – hangsúlyozta Galambos Péter, elmondva, hogy a Vízbiztonsági Terv nem egy állandósult állapotot tükröz. A vízbeszerzés területén, a vízkezelő és vízellátó rendszerben bekövetkező változásokat a továbbiakban is rögzíteni kell, a felismert problémákat pedig javítani, a kockázatokat csökkenteni.

– Az új tapasztalatokat, a „folyamatos fejlesztés” követelményének megfelelően, be kell építeni a tervrendszerbe, illetve, ha szükséges, a fejlesztési tervekbe is – tette hozzá a szakember.

Az üzletágvezető szerint az elemzések alapozták meg a következő évek vízminőség-javító beruházásait is: a membrántechnológia kiépítését a tapolcai vízmű területén, valamint az ómassai vízműben.

– A Vízbiztonsági Terv fejlesztésének és használatának legfontosabb előnye tehát az alapos és részletes veszélyfeltárás, valamint a kockázatelemzés és a kontrollmérésekből felépülő, tervezett és üzemelő monitoring rendszer – összegezte Galambos Péter. – Más szóval, egy olyan szervezett és strukturált rendszerről van szó, amely a folyamatosan változó környezetben is minimalizálhatja a veszélyeket, az irányítás hibalehetőségeit. Elősegíti a folyamatos, biztonságos vízszolgáltatást, és felkészít a nem várt események, vészhelyzetek hatékony kezelésére is.

MN – Szepesi SándorAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!