Egyház

A vallási hovatartozás megválaszolása mellett kampányolnak az egyházak

2011-09-13 06:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az egyházak a vallási hovatartozás megválaszolása mellett kampányolnak a népszámláláskor; arra, hogy ki melyik felekezethez tartozónak érzi magát, nem kötelező választ adni, az egyházak azonban azt szeretnék, ha minél többen felelnének erre a kérdésre október 1–31. között.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a testület őszi rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére azt mondta: "amit tehetünk, az az, hogy ajánljuk, vagy ajánlottuk az előző időkben, hogy a hívek önkéntesként, ha felkérik őket, vállaljanak el számlálóbiztosi vagy más társadalmi feladatokat".
Utalt arra: általános felhívást intéztek a katolikusokhoz, vallják meg az anonim és fakultatív kérdésre válaszként katolikus vallásukat. Ebben a tekintetben plakátok készültek, honlapjukon megjelent a felhívás, és a katolikus sajtótól is várják, hogy továbbterjesszék ezt a felhívást - hangsúlyozta.

Mohos Gábor, az MKPK titkára, szintén az őszi rendes ülés utáni sajtótájékoztatón, az MTI kérdésére azt válaszolta: minden háztartásba küldenek lapot a felhívásukról, hogy az "mindenkihez eljusson ebben a formában is". Az írott és elektronikus sajtóban is megjelennek majd kampányuk során a felhívásukkal - tette hozzá.

Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a személyi kérdőív úgy fogalmaz, "milyen felekezethez, vallási közösséghez tartozónak érzi magát?". Éppen ezt az érzést szeretnénk felébreszteni híveinkben a népszámlálási kampány során, hogy "az az érzés előjöjjön belőlük, hogy ők reformátusnak érzik magukat" - fogalmazott.
Emlékeztetett arra, hogy már a nyáron körlevelet írtak a református gyülekezeteknek, a napokban pedig újabbat küldenek nekik, az egyházközségekhez és a református intézményekhez pedig szeptember 27-ig egy brosúrát is eljuttatnak, amelyben arra kérik a híveket: lakókörnyezetükben személyesen is buzdítsák az embereket, hogy vallják meg a református egyházhoz való tartozásukat. Ezenkívül a Központi Statisztikai Hivatallal szorosan együttműködnek, ennek keretében korábban már buzdították híveiket a számlálóbiztosi munka ellátására.

Plakáttal és internetes kampánnyal is készülnek, anyagi okokból azonban "nem terveznek óriási médiakampányt, hanem szolid változattal állnak elő, ami kevés forrással megvalósítható" - fogalmazott a zsinat szóvivője.
Tarr Zoltán hangsúlyozta: fontosnak tartják ez ügyben is a Kárpát-medencei együttgondolkodást, ezért hasznosítják a felvidéki tapasztalatokat, ahol májusban tartottak népszámlálást, illetve "érdeklődéssel figyelik a romániai népszámlálás körüli helyzetet". A magyarországi református kampányban a logót és a jelszavakat a felvidéki református egyháztól vették át, az ő engedélyükkel - tette hozzá.

"Kezdje a végén!" lesz a jelszavuk, amivel arra utalnak, hogy a kérdőív utolsó oldalának legalján szerepel a vallási hovatartozást firtató kérdés. Minden felhívásukban jelzik majd azt is, hogy a kérdésekre szabadon választható módon lehet válaszolni - közölte Tarr Zoltán.
A szóvivő azt is elmondta: nem mindegy számukra sem, hogy a népszámlálás milyen eredményt hoz, arról ugyanakkor nem tudnak, hogy az egyházfinanszírozást ez bármilyen formában érintené. A majdani adatokat felhasználják belső statisztikákhoz, kutatásaikhoz, missziós tevékenységük koordinálásához - fűzte hozzá.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke elmondta, hogy közösségeiket a XX. század két nagy magyarországi traumája, a németek és a szlovákok kitelepítése a többi felekezetnél lényegesen érzékenyebben érintette, mivel egyházuk tradicionálisan három nemzetiségű. Emiatt számarányuk is csökkent, ami a tíz évvel ezelőtti "kijózanító" népszámlálás eredményein is látszott.
A népszámlálás számukra egyfajta "misszióébresztő" is, arra sarkallja őket, hogy elérjék azt a mintegy százezer hívőt, aki különböző okokból "kiesett" a látókörükből - tette hozzá.

Az egyház vezetősége a lelkészeket, presbitereket arra kérte, hívják fel a templomba járók figyelmét a vallási kérdés megválaszolásának fontosságára, ezenkívül pedig lelkipásztoraik közreműködését kérték az eddig közösségbe nem járó híveik elérésében. Munkájukat segítik az egyházkerületi honlapok és az egyház weblapja, ahol szintén tájékozódhatnak a hívek a népszámlálásról - közölte Gáncs Péter.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke azt mondta: napokon belül közzétesznek egy felhívást, amelyhez külön weblapot indítanak. Megemlítette, hogy a Mazsihisz infrastruktúrájával segítséget nyújt a népszámlálásról érdeklődőknek, lehetővé teszik azt is, hogy a hívek az egyes hitközségeken az internetes bevalláshoz segítséget kapjanak.
Aki igényli, ahhoz a Mazsihisz megbízottjai laptopokkal kimennek, hogy az interneten keresztül tölthessék ki a népszámlálási íveket. Ez utóbbi lehetőség vonatkozik majd a kórházakra, szociális otthonokra - mondta Feldmájer Péter.

Tapasztalataik alapján utalt arra, hogy az idős emberek egy idegen számlálóbiztosnak nemigen nyílnak meg, de ha ismerős megy hozzájuk a hitközségtől, az segítséget jelenthet a számukra. A kampányuk elsősorban az interneten zajlik majd, az írásos anyagok kiküldéséről rövidesen meghallgatják szakembereiket, s hamarosan döntenek.
A Mazsihisz a népszámlálás kérdésében "a lehető legszélesebb zsidó összefogást szeretné", ezért megkísérelnek lehetőleg minél több zsidó szervezettel összefogni. Erről a Magyar Zsidó Kongresszus keddi elnökségi ülésen tárgyalnak majd - közölte a Mazsihisz elnöke.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!