MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

Elkezdik a második kút fúrását

2011-09-07 08:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE geotermikus3.jpg

Jövő tavasszal bekapcsolhatják a miskolci távhőrendszerbe a mályi geotermikus kút vizét – ezt mondja a fúrást végző PannErgy igazgatótanácsának elnöke. A tesztüzem 2012 első negyedévének végén kezdődhet, a vízzel a tervek szerint a távhős lakások 40 százalékát fűtenék. Jelenleg azon dolgoznak Mályi és Kistokaj között, hogy megkezdődhessen a kistokaji visszasajtoló kút fúrása, és egy új termelő kút kialakítása.

Az első fúrások még tavaly kezdődtek. A PannErgy szerint az első kút hozama eléri a percenkénti 6600-9000 litert is. Ez Magyarországon kivételesnek számít. Az idehaza működő, mintegy 1400 termálkút közül ugyanis csak 3 olyan van, amelyből percenként 6000 liternél több vizet lehet a felszínre hozni. Ezeknek a kutaknak a vízhőmérséklete azonban maximum 77 Celsius fok, a mályié viszont a fúrást végzők szerint eléri a 105 fokot is. Ezért is optimisták PannErgynél.

Bokorovics Balázs, a Pannergy Nyrt. igazgatótanácsi elnöke azt mondja, a tervek szerint először az avasi hőközpontig viszik el a forró vizet, ott a MIHŐ hálózatába táplálják be az energiát, emellett a Geovendum Zrt.-vel van szerződésük arra, hogy mályi-kistokajban másodlagos fűtőenergiával fűtést szolgáltassanak.

A próbaüzem a tervek szerint 2012 tavaszán kezdődhetne meg. Ehhez azonban először csaknem 9 kilométernyi csővezetéket kell megépíteni Miskolcig. A geotermikus energia felhasználásával nemcsak a város gázfüggőségét mérsékelnék, hanem a távhőszolgáltató szakemberei szerint meg lehetne előzni a további fűtésdíj-emelkedéseket.

Petruskó N.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!