Egyéb

A MIHŐ fogná össze az energiagazdálkodást

2011-09-04 10:00

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miho-kos_0509_sp_3.jpg

Szeptember 8-án tartja soron következő ülését Miskolc város közgyűlése, melyen javaslat kerül a képviselők elé arról, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények energiagazdálkodásában a MIHŐ Kft. látna el feladatokat.

A közgyűlésre a társaság kidolgozta az önkormányzat tagvállalati és intézményi energiagazdálkodásával kapcsolatos feladatok részletes ellátására és annak költségkihatására vonatkozó javaslatát, ezen belül az energiabeszerzést, az energetikai számlák és szerződések felülvizsgálatát, az energetikai feladatok ellátását, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását és a hőtermelő berendezések energetikai felülvizsgálatát is, tudtuk meg Nyíri László ügyvezető igazgatótól.

A MIHŐ Kft. már eddig is tett lépéseket arra, hogy Miskolc összes intézményének, mint például bölcsődéknek, iskoláknak, óvodáknak és a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatainak energiaracionalizálási törekvéseit egy kézben tartva összefogja. Miskolc közgyűlése 2010. november 11-én fogadta el a város energetikai koncepcióját, melyben további feladatokat határozott meg a társaság számára.

Az intézmények esetében már jelenleg is a MIHŐ Kft. végzi a földgáz- és villamosenergia-beszerzések koordinálását, a 15 évnél idősebb hőtermelő berendezések törvényileg előírt energetikai auditját. Javaslatot készítenek az energiagazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátására is. Vizsgálják az önkormányzati intézmények távhőrendszerbe kapcsolásának gazdaságosságát, egy vagy több biomassza-tüzelésű kazán telepítésének, illetve annak lehetőségét, hogy az önkormányzati intézmények kazánüzemeltetési feladatait a MIHŐ Kft. kezelésébe adják át.

A cég az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, holding tagvállalatok esetében már azzal komoly költségmegtakarítást érne el, ha a földgáz- és villamosenergia-beszerzést közös pályázati rendszerben folytatnák le, hiszen kedvezőbb áron tudja piaci helyzeténél fogva beszerezni.

Az önkormányzat számára komplex adatszolgáltatási rendszert dolgoznak ki, melynek eredményeképpen lehetőség nyílik egy hatékony, részletes adatnyilvántartásra és értékelésre, amely a jövőben segít meghatározni és tervezni az energiahatékonyság javítását célzó beavatkozásokat, beruházásokat.

Nyíri László szerint a földgázbeszerzés esetén a 2011/2012. gázévre várhatóan összesen 103,2 M Ft, villamosenergia-beszerzés esetén 2011. évben várhatóan összesen 42,7 M Ft a költségmegtakarítás. Ezért is javasolják, hogy minden önkormányzati intézmény külön-külön kössön szerződést a társasággal az energetikusi feladatok ellátására.

Horváth I.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!