Helyi hírek

Díszkovács-verseny

2007-06-04 15:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Magyarok mellett szlovák, ukrán és lengyel versenyzők is indultak azon a díszkovács-versenyen, amelyet idén már hetedszer rendeztek meg a Diósgyőri Várban. A szakma végleges eltűnése ellen küzdenek Miskolcon, ahol egyébként a magyarországi vasipar létrejött. Lassan kihal a díszkovács-szakma is, hiába egyediek a termékek, a tömegárukhoz képest drágán készülnek, nyilatkozta Balikó László, a verseny szervezője.

Az indulók közül sokan olyan fiatalok voltak, akik szakközépiskolában tanulják a díszkovács-mesterséget. Feltűnő, hogy egyikük sem éppen izomkolosszus. Az egyik versenyző, Zsákai István a Független Hírügynökségnek elmondta, a nagy, izmos kovácsok lassúak, s mivel a vas hamar elhűl, jobb az, ha szikárabb, de gyors a kovács.
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, a sok, látszólag egyforma tárgy közül kellett kiválasztani a legjobbat. A kovácsolás technikája háromezer éve semmit nem változott. Az, hogy a szakma kezd eltűnni, a tömeggyártásnak köszönhető. Seregi György zsűritag, maga is kovács iparművész, úgy nyilatkozott, hogy a nagy áruházakban hirdetett pár száz forintért kapható kovácsoltvas termékek valójában nem kovácsoltvasból, hanem öntöttvasból készültek.

Egy eredeti kovácsoltvas kerítés akár egymillió forintba is kerülhet. Persze, az több hónapos munkával készül, ezért a versenyzők a Diósgyőri Várban csak apróbb tárgyakat készítettek. Az elkészült művek nem vesznek kárba. A minden versenyző által kötelezően készített ajtóvasalás például a várban épülő, bemutatóhelyiségnek szánt kovácsműhely ajtaját díszíti majd.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-09 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!