Egyház

Új plébános a Mindszenti Egyházközségben

2011-08-13 11:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE palanki_beiktatas_110807_ja_15.jpg

A napokban tartották Miskolcon a Mindszenti Egyházközség új plébánosának, Palánki Ferenc segédpüspöknek a beiktatási miséjét. Az ünnepi szertartást Ternyák Csaba egri érsek végezte, a Mindszenti templomban. Miskolc új plébánosa életéről, hitvallásáról, célkitűzéseiről nyilatkozott lapunknak.

palanki_beiktatas_110807_ja_12.jpgPalánki Ferenc 1964-ben született Balassagyarmaton. Érettségi után a Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán tanult tovább. 25 évesen döntött az egyházi hivatás mellett: elvégezte az Esztergomi Hittudományi Főiskolát, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetében szerzett licenciátust.

1994-ben szentelték pappá, ezt követően Balassagyarmaton majd Dorogházán szolgált káplánként, 2000-2005 között Püspökszilágyon plébános. 2005-től a Váci Propedeutikus Szeminárium, majd a budapesti Központi Papnevelő Intézet spirituálisa. 2010. december 27-én a pápa az Egri Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki és a fidolomai címzetes püspöki címet adományozta neki. 2011. augusztus 1-től miskolci helynök, a Mindszenti Egyházközség plébánosa.

palanki_beiktatas_110807_ja_10.jpg

Életéről, hitvallásáról, célkitűzéseiről beiktatását követően vallott lapunknak. Mint mondta, nyitott szívvel, örömmel jött Miskolcra, hogy itt is – mint papi hivatásának többi állomásán – Isten szeretetét tolmácsolja. Eddig csak pozitív benyomások érték a városban, a rá bízott plébánia és egyházközség működését illetően. Az eltelt néhány nap nyilván kevés volt az átfogó tájékozódáshoz, de egyelőre nem lát rá okot, hogy bármely területen változtatásokat kezdeményezzen.

- Az egri érsek egy régi hagyományt élesztett újjá, amikor püspököt nevezett ki ennek a nagy, és értékes múlttal rendelkező egyházközségnek az élére – fogalmazott Palánki Ferenc, hangsúlyozva, hogy küldetését nem érzi különleges missziónak. Véleménye szerint Miskolcon sem gyengébb – igaz, nem is erősebb - a hitélet, mint az országban, vagy akár Európában. Reményt keltő azonban, és személyes tapasztalatai szerint külföldi, egyházi körökben is komoly elismertséget szerzett Magyarországnak, hogy új alaptörvényünkben Isten neve, és a család is ott szerepel.

palanki_beiktatas_110807_ja_18.jpg

Palánki Ferenc korábban nyitottságával, közvetlenségével is hírnevet szerzett: a fiatalok „Feri atyának” nevezték, ma is lehet vele találkozni például a focipályákon. Ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre elmondta: az ember személyisége nem változik, bármilyen pozíciót is kapjon. Miskolcon is ugyanazzal a nyitottsággal vár mindenkit – öreget, fiatalt, középkorút, nőt, férfit – akinek szüksége van Isten szavára, szeretetére, útmutatására. Jelmondata: „Jézus a feltámadás és az élet” ebben a városban is érvényes, hiszen a Megváltó földi élete – emberi nézőpontból – nehézségekkel, kudarcokkal volt teli. Feltámadása, üdvözítő volta azonban örök reménnyel, példamutatással szolgál.

Eskümhöz híven, Isten kegyelmével legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint végzem a rám bízott plébánia híveinek lelki gondozását. Emellett azonban mielőbb találkozni szeretnék a város és a megye vezetőivel is, hogy velük, valamint segítőtársaimmal, és a testvér-egyházak vezetőivel együttműködve, a magunk eszközeivel, a város egészének felemelkedéséért is
tehessünk – zárta nyilatkozatát Palánki Ferenc.

Szepesi S. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-02-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!