Közgyűlés

Megkapják a bérkompenzációt a MISEK dolgozói

2011-07-28 16:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyules_110728_ja_3.jpg

Rendkívüli közgyűlést kezdeményezett ma délelőtt a miskolci képviselő-testület szocialista frakciója, a MISEK Kft. dolgozóinak bérkompenzációjáról. Az MSZP-s képviselőkön kívül azonban a közgyűlés egyetlen más frakciója sem szavazta meg a téma napirendre tűzését, így az ülés hamar véget ért. Kriza Ákos polgármester értelmetlennek nevezte a rendkívüli közgyűlés összehívására irányuló szocialista kezdeményezést - mint mondta, korábban is elhangzott már, hogy a MISEK dolgozói meg fogják kapni a bérkompenzációt. Az ügyben a képviselő-testület valamennyi frakciója külön sajtótájékoztatót tartott.

kozgyules_110728_ja_6.jpgKriza Ákos a korábbi jegyzőkönyvből idézve elmondta: már a júniusi közgyűlésen bejelentette, a MISEK Kft. új menedzsmentje azon dolgozik, hogy a munkavállalók megkaphassák a bérkompenzációt. A polgármester kihangsúlyozta, hogy korábban, míg a kórház jelenlegi vezetése el nem kezdte a munkáját, havonta 50 millió forinttal nőtt a MISEK Kft. adósságállománya. Annak ellenére is, hogy az intézmény 2006 óta többször szakértő-garnitúrát cserélt, a szocialista városvezetés jóvoltából. – Az új managementnek viszont sikerült elérnie, hogy 2-3 hónapja egyáltalán nem nő az adósságállomány. Ma tehát már megteremthető az a pénzügyi alap, amelyből január 1-ig visszamenőleg ki lehet fizetni a dolgozóknak azt a bérkompenzációt, ami jog szerint is jár nekik – mondta el Kriza Ákos, aki szerint ezért érthetetlen, hogy az MSZP frakció miért kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását. – Látható, már egy hónappal ezelőtt kijelentettük: a bérkompenzációt megkapják a MISEK Kft. dolgozói, és amit megígértünk, ahhoz tartjuk is magunkat. Ehhez semmi szükség nem volt a mai rendkívüli ülésre – hangoztatta Kriza Ákos.

kozgyules_110728_ja_12.jpg

Az ügyben a közgyűlés valamennyi frakciója sajtótájékoztatót tartott. Kovács László, a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője, az Egészségügyi Bizottság elnöke úgy fogalmazott: a Magyar Szocialista Párt városi frakciója, szerencsétlen helyzetében olyan módon is politikai teret próbál találni magának, hogy teljesen indokolatlanul, rendkívüli közgyűlést kezdeményez. – Megértjük hogy szerepelni akarnak, de véleményünk szerint ehhez egy sajtónyilatkozat is bőven megfelelő. Mi felelősen gondolkodó városi képviselők úgy gondoljuk, hogy rendkívüli közgyűlést csak igazán fajsúlyos, a város egészét érintő ügyekben szabad összehívni, nem pedig már eldöntött kérdésekben – emelte ki Kovács László. A képviselő gratulált a MISEK új vezetésének, amely meg tudta állítani az intézmény adósságának növekedését, s kiemelte: az önkormányzat és a kórház vezetésének folyamatos a kapcsolata. Tudják, hogy a management felelősséggel viseltetik a dolgozók iránt – a bérek tekintetében is - nincs szükség az MSZP-frakció közbenjárására.

kiss_janos02_110728_ja.jpgKiss János (Fidesz) frakcióvezető szerint az MSZP azt a képet próbálja sugallni, mintha ők akarnák megoldani az emberek gondjait, holott inkább a „bukott diák” szerepe illik nekik. – Ha valaki ilyen teljesítményre volt képes az elmúlt nyolc évben, ilyen gazdasági állapotban, adósságállománnyal hagyta maga után a kórházat és a várost, az csak bukott diák lehet – fogalmazott a képviselő, aki szerint ebből a helyzetből viszont nem illendő folyamatosan vitát kezdeményezni. Főleg olyan területen, ahol az MSZP-nek évekig lett volna lehetősége bizonyítani, de nem volt képes megoldani a problémákat.  Inkább csak halmozta ezeket, s ilyen helyzetből hamis, álságos azt sugallni, mintha most pedig ők kínálnák a megoldást. – Az emberek nem felejtették el a korábbi nyolc évet, tudják, hogy nem kell mindent elhinni a szocialistáknak, ezt jelzik a közvélemény-kutatási adatok is – fogalmazott Kiss János, kiemelve, hogy ami nincs, abból nem lehet adni. - Ezt lehetett játszani nyolc évig de látjuk hová vezetett: eladósodáshoz, az ország, a város és a MISEK esetében is. Mi nem ezt az utat akarjuk járni, tudjuk, hogy mielőtt adni akarunk valamit, annak meg kell teremteni a feltételeit. Ez volt a legfontosabb feladat, a kórház új managementje az elmúlt tíz hónapban egyensúlyba tudta hozni az intézmény gazdálkodását, megteremtette a feltételeit a bérkompenzáció kifizetésének – hangoztatta a frakcióvezető.

molnar_peter_110728_ja.jpgMolnár Péter (KDNP) frakcióvezető ugyancsak annak a véleményének adott hangot, hogy 2002 és 2010 között, a szocialista kormányzás idején eladósították az országot, a várost, túlköltekeztek, ennek a következményeivel kell megküzdeni Miskolcon is, ahol a felelőtlen gazdálkodással nem konszolidálták, hanem tönkretették, csőd közeli helyzetbe hozták a város cégeit, intézményeit. Molnár Péter „felesleges és alattomos komédiának” nevezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, amelyhez a felelős városvezetés semmilyen módon nem kívánt partner lenni. – A rombolás és eladósítás után mi valóban konszolidálni akarunk, tudjuk, mik a kötelezettségeink, mi szolgálja az emberek érdekeit, és ezt meg is fogjuk tenni – mondta Molnár Péter.


simon_gabor_110728_ja.jpgSimon Gábor (MSZP) frakcióvezető a „cinizmus magasiskolájának” nevezte a közgyűlést, tájékoztatóján. - Mikor a Fidesz nap, mint nap az együttműködés szükségességéről beszél, akkor nem volt bátorsága vitába szállni velünk. A problémát a Fidesz okozta az igazságtalan és erkölcstelen adórendszer módosításával, most pedig 8 hónap lázas semmittevés után azt ígérik, hogy ezt a problémát hősiesen elhárítják – fogalmazott a politikus. - Elfogadhatatlan, hogy a városvezetés nem törődik a kisemberekkel, azzal a több mint ezer családdal, akik 8 hónapja csökkentett fizetésből kényszerülnek megélni. Mindennap szembesülünk azzal, hogy az egészségügyben katasztrofális állapotok uralkodnak, lebeg felettünk az elvándorlás réme, még sem történik hathatós intézkedés. Követeljük, hogy a kialakult helyzetért felelős polgármester azonnal kompenzálja a dolgozókat, ha más megoldás nincs az önkormányzat, mint tulajdonos, vagy a felvett „szakértők” pénzéből – fogalmazott Simon Gábor.

szegedi_marton_110728_ja.jpgSzegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető a kormány adópolitikáját bírálta, melynek eredményeként a bérből és fizetésből élők jövedelme 2011-ben tovább csökkent. Mint mondta, a Semmelweis kórház dolgozóinak 100 ezer forintos nettó átlagkeresete 20 százalékkal marad el az országos szinttől, a bérkompenzáció tehát szükséges. Ugyanakkor a szocialisták előterjesztése nemcsak, hogy minden szakmaiságot nélkülöz, de egyenesen bűncselekmény megvalósítására ösztönöz azzal, hogy fedezet nélküli kötelezettségvállalásra kényszeríti a kórház vezetését.
- Mi ehelyett azt javasoljuk, hogy a Fidesz szakítson a hitelfelvétel politikájával, s kezdje el végre az elszámoltatást, hogy a korrupt szocialisták elkobzott vagyonának terhére, évtizedekre biztosíthassuk a kórház dolgozóinak bérkompenzációját – nyilatkozta Szegedi Márton.
 
Szepesi S.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-25 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!