Egyház

Szabadulnának a pengefaltól, de hogyan?

2011-07-27 19:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE zsinagoga2.jpg

A Hősök tere átépítésekor mindenhez hozzányúltak, csak a zsinagógát eltakaró emelet magas, ronda, szocreál beton térfalakhoz nem. A miskolci izraelita hitközség szeretné, ha elbontanák a falat és újra régi szépségében pompázna Miskolc egyik legszebb köztere.  A város keze azonban kötve, mert magánterület a tér széle…

– Jó lenne, ha eltűnne innen ez a betonfal. Ezzel kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot és azt a választ kaptuk, hogy megvizsgálták, viszonylag jó állapotban van. Ezek szerint nem értették a problémát. Nem a műszaki okok miatt kifogásoljuk a fal meglétét, hanem, mert eltakarja a zsinagógát! Ráadásul a fal tövében működik az ország legnagyobb szabadtéri, nyilvános wc-je. Elviselhetetlen szag terjeng a fal belső oldalán – panaszolta Freund Jenő, a miskolci izraelita hitközség elnöke.
– Arra is hivatkoztak, hogy magán terület. Azonban nem friss építésű a fal, hanem évtizedekkel ezelőtti. Jó lenne, ha nem takarná el a zsinagógát, amelynek jelentős a látogatottsága. Még többen jönnének, ha látható lenne, ráadásul a tér látványa is kiteljesedne, szebb lenne a fal nélkül – jelentette ki Freund Jenő.

Egyébként a maga nemében kuriózum az 1863-ban felavatott, eklektikus stílusban épült miskolci zsinagóga, mivel tudomásunk szerint Közép-Európában nincs még egy olyan nagyvárosi főtér, amely egyik oldalán katolikus templom, a másikon pedig zsinagóga áll. A fal elbontásával megváltozna a belváros ezen részének az arculata. A felvetett problémával természetesen megkerestük a polgármesteri hivatalt. Érdeklődésünkre Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője válaszolt.

– Freund Jenő, az izraelita hitközség elnökének Kriza Ákos polgármesternek írt levelére Rostás László főépítész válaszolt. Leírta, hogy az említett ingatlan magántulajdonban van. A szabályozási előírások értelmében a településkép javítás érdekében az önkormányzat elrendelheti az épületek, építmények kötelező felújítását, helyreállítását, karbantartását, a közterületről látható telekrész kulturált rendbetételét, a városképet zavaró anyagok eltávolítását- fogott a válasz ismertetésébe a szóvivő.
– A törvényi előírások azonban csak az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető körülmény fennállása esetén teszik lehetővé a hatósági intézkedés megtételét az építéshatóság számára az ingatlan tulajdonosával szemben. A városi főépítész megkereste az építési hatóságot, hogy a szükséges vizsgálatok lefolytatásának eredményétől függően mérlegelje, hogy a betonpillérekkel összefüggésben hatósági intézkedés kezdeményezése indokolt-e, fennáll-e olyan körülmény, mely a terület tulajdonosával szemben lehetővé, illetve szükségessé teszi a hatósági intézkedés megtételét.

–Azóta megvizsgálták a pengefalak által alkotott térfal műszaki állapotát. Az építményen tartószerkezeti állagromlást nem tapasztaltak, így életveszély elhárítással összefüggő hatósági intézkedésre nincs lehetőség. Az örökségvédelmi hivatal álláspontja értelmében a betonpillérek elbontását abban az esetben tartaná elfogadhatónak, ha a terület a Hősök terébe vonva közterületi funkciót töltene be, azonban a szabályozási terv a terület beépíthetőségére nyújt lehetőséget, a területfejlesztés nem irányoz elő a jelenlegi tér területének növelésére irányuló törekvést.

– A főépítész a szomszédos telek sorsára, az esetleges szálloda építésére és engedélyeztetésére az alábbiakat válaszolta: „főépítészi állásfoglalás megfogalmazására, illetve területi tervtanácsi véleményezésére vonatkozó kérelem előterjesztése nem történt a főépítészeti osztályon.”
– A terület rendben tartása, karbantartása a városnak is célja, és reméljük, hogy a terület tulajdonosának is. A zsinagóga környezetének méltónak kell lennie épített értékeihez. A gondok megoldása a város közösségének is érdeke és célja.

– A szóvivő emlékeztetett rá, hogy Rostás László, Miskolc főépítésze korábban elmondta: az önkormányzatnak természetesen vannak tervei arra, hogy ne csúfíthassák tovább Miskolc utcáit lerobbant, elhanyagolt épületek. A törvény egyértelműen forgalmaz a magántulajdonban lévő ingatlanokkal kapcsolatban. A tulajdonosnak nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak, ezek szerint pedig a közterület felé eső oldalt olyan állapotban kell tartani, hogy az a közérdeket ne sértse, vagyis helyre kell állítani azokat. A város felmérte a problémás területeket, ingatlanokat és megoldást keres arra, hogy az ilyen területek és épületek rendezett állapotba kerüljenek. Ez akár a későbbiekben vonatkozhat a zsinagóga előtti betonpillérekre is.

Csontos LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-03-25 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!