MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

Hődíj, vízdíj, lakbér: folytatják a kintlévőségek behajtását

2011-07-11 15:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE adossagk.jpg

A Miskolc Holding Zrt. szolgáltató cégei folytatják kintlévőségeik behajtását. Schweickhardt Gyula projektvezető tájékoztatása szerint jogszerű és méltányos eljárásokkal kívánják védeni a fizető ügyfelek érdekeit. Céljuk soha nem a szolgáltatás korlátozása, hanem a felhalmozott adósság kezelése, a jogos követelések érvényesítése.


Az ügyvédi felszólítások, korlátozó- és felfüggesztő intézkedések hatására az ügyfélszolgálatok forgalma ez év májusától megduplázódott: három tagvállalatnál (MIHŐ, MIVÍZ, MIK) a havi ügyfélszám meghaladta a tízezret. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Schweickhardt Gyula és Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője. Az elmúlt két hónapban mintegy 11 ezer fizetési felszólítást küldtek ki. A részletfizetési megállapodások száma az előző hónapokhoz képest négy-ötszörösére emelkedett, értékük 30-35 millió forintra nőtt. A pénztárba történő, közvetlen befizetések megháromszorozódtak,  mintegy 50 millió forint értékben.

A MIHŐ és a MIVÍZ tagvállalatoknál az elmúlt időszakban 87 fogyasztó rendezte tartozását, részletfizetési megállapodással, adósságkezelési eljárás során. 124 esetben kellett korlátozni vagy felfüggeszteni a szolgáltatást, és 306 fogyasztónál kezdeményeztek műszaki leválasztást a szolgáltatásról. 62 esetben valószínűleg végrehajtói intézkedésre lesz ehhez szükség. 
Mint elhangzott, a tartozással rendelkező gazdálkodó szervezetek felé is intenzívebb követelés-érvényesítésbe kezdtek. Mintegy 300 ilyen fizetési felszólítást kiküldtek ki, az eredmények értékelése július végére várható.

- A megtett intézkedések jelentős költséget okoztak a tagvállalatoknak ezért várhatóan ez év őszétől ezeket az érintett fogyasztókra fogják terhelni – mondta el Schweickhardt Gyula. Ez esetenként 30-40 ezer forintot jelent, s ehhez jöhet még a szolgáltatás esetleges visszakötésének a díja. A projektvezető arról is szólt, hogy MIK folytatja a több éve megkezdett kiürítési perek jogerős ítéleteinek a végrehajtását. Az idei évben 126 esetben akár a bérelt ingatlan kiürítésére is sor kerülhet, de egyelőre csak 23 kilakoltatásra van konkrét időpont. Jelenleg Miskolcon 5209 önkormányzati tulajdonú bérlakás található. A tapasztalatok szerint mind a fizetési meghagyások, mind a végrehajtási eljárások száma évről évre növekszik: a bérleti díjjal tartozó ügyfelek száma jelenleg eléri a 2900-at.

Schweickhardt Gyula ezzel összefüggésben megemlítette, hogy módosult a lakások bérleti támogatása: akinek a közüzemi díjtartozása meghaladja a 199 ezer forintot, az nem részesülhet lakbértámogatásban.
A tájékoztatón kihangsúlyozták, hogy MIHŐ-MIVÍZ-MIK tagvállalatok a közeljövőben is folytatni fogják a kintlévőség-kezelést, azok intenzív behajtását: mintegy 12-13 ezer felszólítás kiküldése várható. Ezres nagyságrendben terveznek jogi eljárásokat fizetési meghagyásra, végrehajtásra, felszámolási eljárások kezdeményezésére. Műszaki intézkedések keretében 300-500 korlátozás, felfüggesztés várható. 
A projektvezető kiemelte, hogy a Miskolc Holding célja nem a szolgáltatások korlátozása, hanem a jogos követelések érvényesítése, a fizető ügyfelek érdekeinek védelme, jogszerű és méltányos eljárásokkal.

A bajba jutott adósok számára több lehetőség is kínálkozik. Kérhetnek részletfizetést, bekapcsolódhatnak adósságrendező eljárásba, s igénybe vehetnek más, fizetést könnyítő lehetőségeket is. Nagyon fontos, hogy az ügyfelek adósságot ne hagyják nagyon felhalmozódni, s az is, hogy időben keressék az együttműködést a szolgáltatóval a helyzet rendezésére. Sajnos, a tapasztalatok szerint ez nem mindig jellemző.
 
- Mindenképp szükség van a szolgáltatók és a szociális intézmények együttműködésére. Az Iránytű Szociális Szolgálat, és a Miskolc Holding Zrt. ezért szociális egyeztető fórumot szervezett azzal a céllal, hogy egyensúlyt tudjanak létrehozni a hatékony kintlévőség-kezelés, valamint a szociális kérdések, problémák között – mondta el Schweickhardt Gyula.

Az ülésen felvették egymással a kapcsolatot az érintett vállalatok, szervezetek, szociális szolgálatok: a szervező Iránytű Szociális Szolgálat mellett képviselve volt a Miskolci Családsegítő Szolgálat, a polgármesteri hivatal Humán Főosztálya, Hatósági Osztálya, a Gyermekvédelmi Központ, a Máltai Szeretetszolgálat, a Napfényt az Életnek Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Miskolc Holding Zrt, valamint érintett tagvállalatai. A szociális egyeztető fórumot rendszeressé szeretnék tenni, a következő, várhatóan 2-3 hét múlva esedékes ülésen a tervek szerint szó lesz majd kilakoltatással kapcsolatos problémákról, jogszabály módosításokról, adatvédelmi problémákról, jelzőrendszer kialakításáról.

Fontos feladatnak tekintik a végrehajtási törvény módosításának indítványozását is. A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy a végrehajtási eljárás akár több éven keresztül elhúzódjon, megnehezítve, és sok esetben ellehetetlenítve a kintlévőség megtérülését. A törvénymódosítás elősegítené a végrehajtási eljárások felgyorsítását, átláthatóságát.
Sz. S.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-04-24 11:42

    lényeglátó

    Itt érzed meg, ország vezetés jó munkáját! Éhbéren ledolgoztad életed, nyugdíjad is megnézheted! Kádár vajas kenyeret adott neked!

Miskolc TV mai műsora

2020-07-02 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!