Egyház

A Sziklakápolna 75 évére emlékeznek

2011-06-28 10:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE sziklakapolna-110627ml1.jpg

Jézus Szíve tiszteletére a miskolctapolcai Sziklakápolna búcsú ünnepét július 1-jén, pénteken este 6 órától tartja a Miskolc-Hejőcsabai Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus Plébániahivatal.

Rendhagyó módon nem vasárnap, hanem pénteken tartanak szentmisét a Miskolc-tapolcai Sziklakápolnában – hiszen a Jézus Szíve tiszteletére felszentelt kápolna ünnepe a pünkösd utáni második vasárnapot követő péntekre, idén tehát július 1-jére esik. A 75 éves múltra visszatekintő templomban egyébként már 1936-tól tartanak szentmisét, a felszentelés egy évvel később történt meg. Idén a plábániahivatal meghívására Bíró László katolikus tábori püspök tartja az istentiszteletet – mintegy megemlékezvén arról, hogy a felszentelés is egy tábori pap vezetésével történt annak idején.

sziklakapolna-110627ml5.jpgA templomépítés ötlete az 1930-es években ugyanis Szabó Pius tábori főesperestől származott, aki az egykor Verebes-tanyaként ismert területen tett sétái során gondolt arra, hogy a Görömböly-Tapolcai barlangból sziklába vájt templom épüljön. Mint Szémán Sándor kápolnát bemutató könyveiből megtudjuk, Pataky Rudolf, a birtok akkori tulajdonosa támogatta az elképzelést, így 1935-ben elkezdődhetett a két évig tartó munka. Erre az időszakra emlékeztetnek a templom bejárati ajtaján látható évszámok is. A II. világháború, majd az azt követő évek a kápolnát sem kímélték.

A ’70-es évek elején kezdődött csak el a romos épület felújítása, de nagyobb átalakítás csak 1985-ben történt.A helyrehozott Sziklakápolna 1970-től a Miskolc-Hejőcsabai Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus Plébániahivatal fíliájaként működik. Minden vasárnap délelőtt 10 órától tartanak itt szentmisét, melyre turisták is gyakran betérnek, így nemcsak a tapolcai hívek vallási életében tölt be fontos szerepet a Sziklakápolna.

Kujan I.
Fotó: Mocsári László


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!