Egyház

A bombázások áldozataira emlékeztek

2011-06-01 13:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Miskolcot ért, második világháborús bombázások áldozataira emlékeztek szerdán délelőtt, a Búza téri görög katolikus templomban. 1944. június 2-án, a szövetséges légitámadások következtében, több mint kétszáz polgári lakos és katona vesztette életét Miskolcon.

bombaunn1.jpg

A rendezvény elején Gulybán Tibor görög katolikus esperes köszöntötte a jelenlévőket. Az áldozatokra emlékezve, méltatta azok tevékenységét is, akik segítettek, mentették a menthetőt a támadások idején. A Soltész Nagy Kálmán utcai görög katolikus általános iskola tanulóinak ünnepi műsora után, Ivánné Balázs Mária, a Miskolci Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője mondott ünnepi beszédet.

bombaunn2.jpgMint mondta, majdnem öt évvel a II. világháború kitörése után, a front közeledtével, városunk stratégiai célpontja lett a szövetséges légierőnek. 1944. június 2-án délelőtt , három hullámban, több mint száz B-24-es típusú óriásbombázó mért légicsapást Miskolcra. A gépek olaszországi támaszpontokról szálltak fel, összességében több mint 200 tonna romboló-, illetve gyújtóbombával. Az akció célja az volt, hogy a szövetséges partraszállás előtt lerombolják a vasúti csomópontokat, akadályozzák, lassítsák a szembenálló csapatok átcsoportosítását, a hadianyagok és az utánpótlások szállítását.

Ivánné Balázs Mária a "Légi háború Magyarország felett" című könyvből idézte fel a korabeli eseményeket: „Miskolcon a bombázás 09 óra 10 perckor kezdődött, a kötelék kissé elcsúszva, egészen a Piac térig kiterjedve vetette le a bombaszőnyeget. A Tiszai pályaudvart, a rendező pályaudvart és a környékét nagyon súlyos károk érték. 170 lakóház megsemmisült, és mintegy 600 megsérült. Telitalálatot kapott a gyalogsági-, a tüzér- és a huszárlaktanya, a villanytelep (1 halott). A Berva bombune.jpg Malom, a Miskolci Kavicskotró Kft. (4 halott, 2 sebesült), megrongálódott a Szilágyi és Diskent Motor- és Gépgyár (3 hét termeléskiesés), valamint Hercz Jenő Gépgyára és Vasöntödéje. A támadás során meghalt 177 lakos és 29 katona, megsebesült 420 fő.” A város ökumenikus szertartás szerint, katonai tiszteletadással búcsúzott halottaitól. Az áldozatokat a Tetemvár téren ravatalozták fel. A gyászmise után a polgári áldozatokat a köztemetőbe, a katonákat a Hősök temetőjébe temették el.
A szövetséges légierő őszig még három alkalommal támadta Miskolcot. Augusztusban kétszer ugyancsak a pályaudvarok voltak a célpontok, míg a szeptember 13-ai bombázás már a kohászat üzem és a gépgyár ellen irányult.

- Most, az 1944. évi légitámadások 66 évfordulóján meghajtjuk fejünket az áldozatok előtt, és elhelyezzük a megemlékezés virágait. Ugyanakkor megköszönjük a bombázások után a mentésben részt vevő szervezetek munkáját, akik mentették a mentetőt, keresték az eltűnteket, oltották a tüzet, ellátták a sebesülteket. Köszönjük az egykori tűzoltók, légósok, rendőrök, katonák, mentősök és kórházi dolgozók áldozatos munkáját! - hangoztatta az előadó. Papp László és Király István szemtanúk korabeli emlékeiket idézték fel a bombázásokról, majd gyászliturgiát tartottak az elhunytak emlékére.

bombaunn.jpg

A megemlékezés végén a résztvevők, és ciivil szervezetek képviselői megkoszorúzták a bombázások áldozatainak kopjafáját, amelyet 1994-ben állított a Miskolci Polgári Védelmi Kirendeltség, a görög katolikus templom mellett.Szepesi S.  


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!