Egyház

Gyémántmise a Mindszenti templomban

2011-05-09 11:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Pappá szentelésének 60. évfordulóján hálaadó szentmisét mutatott be vasárnap Miskolcon, a Mindszenti templomban Czakó István pápai prelátus, apát, kanonok, főesperes, nyugalmazott plébános.

czakoi.jpgCzakó István 2004-től, nyugállományba vonulása óta végez lelkipásztori szolgálatot a miskolci plébánián. Korábban Egerben tevékenykedett, 1970-től 80-ig a Fájdalmas Anya templom, majd 1988-tól a Bazilika plébánosa volt. Jelentős egyházkormányzati munkássága is, 1972-től 1994-ig dolgozott az egyházmegyei központban, mint irodaigazgató. Elnökként meghatározó részt vállalt az egyházmegyei zsinat szervezéséből.

Miskolci gyémántmiséjének elején – melyre Egerből is sokan elzarándokoltak - gyermekek, és az egyházközségi képviselő testület elnöke köszöntötték, kiemelve aktív szellemi munkásságát: könyvek írását, rádiós jegyzetek készítését. Ternyák Csaba egri érsek köszöntő levelét Berkes László pápai prelátus, kanonok, főesperes, plébános olvasta fel, kiemelve: az elmúlt 60 év tanúbizonysága annak, hogy Czakó István megbízható hirdetője volt az Evangéliumnak, közvetítője az üdvösség kegyelmének és elöljáró pásztora a gondjaira bízott hívek közösségének.

czakoi2.jpg

Berkes László szentbeszédében arról is szólt, hogy az ünnepelt, bár 84 életévéhez közeledik, ma is tervszerűen él, munkálkodik. A lelkipásztori szolgálat három fő tevékenységéről - a tanításról, az áldozatbemutatásról és a pásztorkodásról szólva elmondta, hogy Czakó István életének meghatározó része volt a tanítás, mindig megtalálta a módját, hogy át tudja adni Jézus igéit, örömhírét. A pásztori szolgálat is hangsúlyosan volt jelen Czakó atya életében, irodaigazgatóként jól ismerte az egyházmegyét.

A főtisztelendő a gyémánt képével zárta beszédét: nagy mélységben, nagy nyomás és hőmérséklet hatására alakul ki ez a legstabilabb kristályszerkezet. A gyémántmisés élete is hasonlít ehhez: egyre tisztább, stabilabb, erősebb.

czakoi1.jpg

Czakó István beszédében felidézte pappá szentelésének időpontját, az akkori politikai körülményeket, s elmondta: hálával tekint vissza az elmúlt 60 évre, az általa mindig nagyon nagyra értékelt lelkipásztori szolgálat évtizedeire. A szentmise végén a templom kórusa, az egri hívek és a Miskolci Kántorképző nevében is köszöntötték az ünnepeltet. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!