Pályázatok

Kreatívan Európa jövőjéről

2007-05-30 12:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által 2006-ban második alkalommal kiírt „Alkoss Kéket!” kreatív pályázat május 25-én ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult. A döntőben 24 csapat mutatta be művét a neves közéleti személyiségekből és művészekből álló zsűri előtt.

A versenyen 12–18 éves diákok indulhattak, feladatuk olyan kreatív alkotások elkészítése volt, amelyek kifejezik gondolataikat, véleményüket Európa jövőjével kapcsolatban. A kiemelt témák között idén a Római szerződés 50. évfordulója is szerepelt.
A felhívásra közel 300 pályázat érkezett, ami önmagában is jelzi, hogy a magyar fiatalok érdeklődést mutatnak uniós állampolgárságuk iránt és aktívan részt kívánnak venni az Európai Unió képének formálásában. A fiatalok 3-5 fős csoportokban, a 12 művészeti ág egyikében, kreatív eszközöket használva készíthették el alkotásaikat. A legtöbb műalkotás a vizuális kategóriában, ezen belül is a rajz és grafika művészeti ágban érkezett, míg a második helyen a nyomtatott kategória áll. A diákok a kiadvány-, valamint a digitális alkotás és prezentáció művészeti ágat választották még szívesen elektronikus kategóriában.Az alkotásokat 2007. március 19-ig kellett elkészíteni és beküldeni a regionális Europe Direct irodákba, ahol az első fordulóban a régióban élő művészek, közéleti személyiségek választották ki azt a 69 alkotást, amely részt vett az országos megmérettetésen. Az elődöntőbe jutott pályázatok közül a neves közéleti személyiségekből és művészekből álló zsűri hosszas mérlegelés után választotta ki a legjobb 20 alkotást. A Sulinet oldal látogatói is szavazhattak a pályaművekre, így alakult ki a döntő 24 fős mezőnye.
A zsűri tagjai Szűcs Tamás igazgató (Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága, Stratégiai Igazgatóság), Herczog Edit és Dobolyi Alexandra európai parlamenti képviselők, Puskás Barnabás grafikus (Moholy-Nagy Egyetem) és feLugossy László (képzőművész) voltak. Tekintettel az alkotások minőségére, az első helyezést a zsűri megosztva ítélte oda, a végső eredménytábla pedig a következőképpen alakult:
1. helyezett – 1. díj: 1250 euró:„Kéklagúna” csapat – Fekete István Általános Iskola, Ajka
1. helyezett – 1. díj: 1250 euró: „OM Kreatív” csapat – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Debrecen
3. helyezett: – 3. díj: 500 euró – „Greenpeas” csapat – Berzeviczy Gergely Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Külkereskedelmi Szakközépiskola, Budapest
Különdíj – 500 euró: „Zöld békák” csapat – Lackner Kristóf Általános Iskola, Sopron A díjakat Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának stratégiai igazgatója adta át.A pályázat összhangban állt az Európai Unió azon törekvésével, hogy vitát ösztönözzön az unió jövőjéről. Ezt szem előtt tartva célul tűzte ki, hogy a tizenéveseket és fiatal felnőtteket is bevonja az eszmecserébe, a közös gondolkodásba. Szűcs Tamás kiemelte, hogy az országos verseny döntőjébe jutott művek mindegyike kiemelkedő alkotás, amely átgondoltan, művészi alapossággal mutatta be az Európai Unió különböző értékeit: „Nagyon örülünk annak, hogy olyan fiatalokkal találkozhattunk a verseny során, akik a felkészülés hónapjai alatt ugyanazért dolgoztak, amiért mi: egy közös Európáért? Európa jövőjéért.”


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!