Közgyűlés

A működőképességre koncentrál a város költségvetése

2011-03-04 07:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE korhaz.jpg

Március 10-én tartja soron következő ülését, Miskolc Város Közgyűlése, melynek talán a legfajsúlyosabb előterjesztése a város 2011-es költségvetésének megtárgyalása és elfogadása.

A 2011 évi költségvetés összeállításánál a fő szempont a város működőképességének megtartása és az eladósodási folyamat megállítása volt. Törekvés arra, hogy a bevételek fedezetet nyújtsanak a kiadásra. Ezt a 2011.-es költségvetés tervezetben elértük – mondta el érdeklődésünkre Farkasné Hadházi Ildikó, az önkormányzat Gazdálkodási Főosztályának vezetője. A 2011. évi költségvetést 41.834 408 e.Ft-ban határozták meg, ebből a bevételi főösszeg 37.840.661 e.Ft. A kiadási oldal bevétellel nem fedezett részének a forrása: 93.747 e.Ft előző évi pénzmaradvány, 730.000 e.Ft működési célú hitel, és 3.170.000 e.Ft fejlesztési célú hitel. 2010 évhez képest a költségvetési javaslat 7.516.125 e.Ft-al kevesebb keretösszeget határoz meg.
A főosztályvezető elmondta, a csökkentést részben a normatív állami hozzájárulás, a normatív, kötött felhasználású támogatások, közcélú foglalkoztatással összefüggő támogatás csökkenése, részben a helyi adóbevételek, illetékek mértékének csökkenése miatti bevétel kiesés tette szükségessé. A működési kiadások 2,2 milliárd forinttal csökkentek 2010 évhez képest, az említett okok miatt. Az elvonás nem érintette a kötelezően ellátandó feladatokat, a működés biztosított.

Kevesebb jut az operafesztiválra, a városi ünnepekre, a mikulásvonatra. Ennek az oka, hogy a költségvetésnek a működést, a kötelezően ellátandó feladatokhoz a forrást biztosítania kell. Az eladósodást meg kell állítani, – jelentette ki Farkasné Hadházi Ildikó. A hiteleket csökkenteni kell, emellett törekedni kell arra, hogy a bevételekből tudják a működést biztosítani. Ezeknél a tételeknél lehetőség van egyéb források bevonására (például szponzorok), de a rendezvények saját bevétellel is rendelkeznek, illetve kaphatnak támogatást a képviselői alapból is. Az egészségügy területén az alapellátás működtetése, a foglakozás egészségügyi szolgáltatás kötelezően ellátandó feladat, értelemszerűen ez nem kerülhetett csökkentésre. A városüzemeltetés területén 811 millió forinttal csökkent a közcélú foglalkoztatás rendszerének megváltozása miatt központi támogatás része. Ez nem elvonás – hangsúlyozta a főosztályvezető.

A beruházások esetében 5,3 milliárd a csökkenés a 2010 évi előirányzathoz képest. A 2011 évi költségvetési javaslat beruházásai között szerepelnek a korábbi években elindított projektek, valamint olyan feladatok, amelyek életveszély elhárítása céljából indokolt vagy hatósági kötelezés alapján szükséges végrehajtani. A „csökkenés” oka, hogy a korábban elindított nagy projekteknél a 2011. évre szükséges forrásigény nem olyan volumenű, mint az előző évben volt. Például a villamosvasút fejlesztés előirányzata 1,42 milliárd forinttal, Miskolc belváros rehabilitációja projekt 1,48 milliárd, Diósgyőr-Lillafüred kiemelt turisztikai nagyprojekt 727 millió forinttal kevesebb 2011 évben, mint 2010-ben. A városüzemeltetési feladatok közül azokon a területeken csökkentettek a kiadásokból, amelyek a működést nem veszélyeztetik és kisebb változtatással csökkenthetőek, mint például a közvilágítás – tájékoztatott Pfliegler Péter alpolgármester.
Összességében a városüzemeltetés klasszikus feladatainak ellátására 1.400.000 eFt-ot irányoztak elő, amely mintegy 296.071 eFt-al kevesebb az előző évi eredeti előirányzatnál. A városüzemeltetési költségek csökkentésénél – a kötelezően ellátandó feladatok biztosítását szem előtt tartva –, a jelentősebb csökkentésre a parkfenntartás, a közvilágítás szakfeladatoknál került sor, de jelentős mértékben érintette a köztisztaság és az egyéb városüzemeltetési feladat ellátás előirányzatait. A köztisztasági feladat költségkerete 17.000 eFt-al kevesebb az előző évi előirányzatnál. A költségek között nem szerepeltetik a kézi takarítás, a tavaszi és őszi takarítás korábbi előirányzatait. A feladatot teljes egészében közfoglalkoztatással kell biztosítani. A gépi seprés költség csökkentése miatt a kézi takarításba további területeket bevonása szükséges. Az előirányzatokon belül növekedés a gépi síkosságmentesítés költségeinél jelentkezik különös tekintettel az emelkedő üzemanyagárakra és az évek óta tartó csapadékos időjárásra – tette hozzá az alpolgármester.
A parkfenntartási szakfeladaton az előző évhez képest 109.211 eFt-al kevesebb költséggel számoltak. A parkfenntartásra előirányzott 240.289 eFt keretösszeg a város 6 gondozási körzetében és az intenzív kategóriába sorolt területeken négyszeri fűnyírásra és az összegyűjtött kaszálék elszállítására, a zöldfelületek gereblyézésére, az őszi-tavaszi lomb összegyűjtésére, elszállítására az edényes növények gondozására, virágbeszerzése és a cserjefelületek gondozására nyújt fedezetet. Az egynyári virágfelületek beültetése kisebb területekre korlátozódik. A közvilágítás tervezett költségeit 72.000 eFt-al csökkentették az előző évi eredeti előirányzathoz képest. A 2010. évre megkötött közvilágítási szerződés tette lehetővé a költségek csökkentését (kedvező árambeszerzés) az előző évi közvilágítási soron jelentkezett megtakarítás az idei évben realizálódik. Megtakarítást eredményezett továbbá a közvilágítási lámpatesteken végrehajtott korszerűsítés, melynek során 4200 darabb lámpatest cseréje történt meg, ez beépített teljesítmény – így költség – csökkenést eredményezett. Csökkentették emellett a díszkivilágítás, ünnepi dekorációk költségeit az idei évre. Az Avasi kilátó díszkivilágítását már fehér fényűvé alakíttatták át, amely szintén a karbantartási költségeket csökkenti.
A teljes városüzemeltetési költség – amely tartalmazza az önkormányzati társaságok támogatását és a közfoglalkoztatáshoz biztosított önrészt is – területén mutatkozó több mint egy milliárd forintos csökkenés jelentős része a közfoglalkoztatás 2011. évi változásával is összefügg. 2010. évben a közfoglalkoztatás központi támogatását az önkormányzat kapta meg, a havi elszámolást követően került átutalásra a Városgazda Kft-nek, mint foglalkoztatónak. Ebben az évben a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó központi támogatást közvetlenül a munkáltató kapja meg a Munkaügyi Központtól. Ez a tétel az elmúlt évben 870 millió Ft volt, mely összeg nem jelenik meg az önkormányzat ez évi költségvetésében – tette hozzá Pfliegler Péter alpolgármester.

Horváth Imre


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-30 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!