Videós hírek

Bombariadó: veszélyes játék! (videóval)

2011-02-13 12:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A bombariadókról, az ilyenkor szokásos eljárásokról kérdeztünk egy hivatásos robbanószer-keresőt. Zentai György a Miskolci Rendőrkapitányság állományában szolgál, és speciálisan képzett kutyájával bemutatót is tartott a MiNap-nak.

bombariado_bir.jpg
Mint mondta, szerencsére sem Miskolcon, sem az országban nem jellemző, hogy ezek a legváltozatosabb helyszíneket – diszkókat, közintézményeket, bevásárló-központokat, stb, - érintő, telefonos fenyegetések valós terrorcselekményeket jeleznének. Ettől függetlenül azonban mindegyiket komolyan kell venni.

bombakezenta.jpgAz intézkedés során teljesen kiürítik az adott épületet, lezárják a környéket, s a szabályoknak megfelelően átvizsgálják a helyszínt. Ha a bombakereső kutya esetleg robbanószert találna, ezt némán jelzi - leül, lefekszik - soha nem ad ki hangot és nem is ér hozzá a szerkezethez, nehogy éppen ezzel hozza működésbe. A kutatást végző rendőrök sem nyúlhatnának egy megtalált bombához, semmilyen körülmények között nem kezdhetik el hatástalanítani. Ilyen esetben értesíteniük kell a budapesti készenléti egység tűzszerészeit, illetve - ha visszamaradt, világháborús bombáról van szó - a honvédség szakértőit.

Megtudtuk: ez utóbbi területen gyakrabban fordulnak elő "éles" esetek. Múlt év januárjában például egy Tiszai pályaudvarra érkező vonaton találtak régi, háborús gyújtóbombát. Júniusban két utcát kellett kiüríteni Miskolcon, mert két gyerek hazavitt egy patakban talált, háborús gránátot, szeptember végén pedig a Herman Ottó Múzeum előtt folyó munkálatok során került elő a földből egy lövedék.

bombakezent1.jpg

Zentai György szerint sokkal szélesebb körben kellene tudatosítani a társadalomban, milyen veszélyeket hordoznak a robbanószerkezetek, illetve, hogy a robbantással való fenyegetés nem játék. Egy ilyen telefonhívásnak nagyon komoly büntetőjogi következményei lehetnek, s akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Emellett a kártérítési felelősséget is érdemes kiemelni: a horogra akadt elkövetőnek meg kell térítenie az intézkedés során felmerült a károkat és költségeket.

Munkában a bombakereső kutya
 
- Aki átélt már hasonló helyzetet, vagy akár csak televízióban látta, mire képes egy nem is különösebben nagy hatóerejű bomba zárt térben, az tudja, miért vesszük ennyire komolyan az ilyen fenyegetéseket – hangsúlyozta a szakértő.

bombakzen.jpg

Tanúi lehettünk egy speciális, bombakereső gyakorlatnak is: a Miskolci Rendőrkapitányság kutyakiképző telepén lőport, robbanószert rejtettek el autóban, csomagokban. Zentai György Zíra nevű kutyája minden esetben tévedhetetlenül jelezte a veszélyes anyagot. Az ilyenkor szokásos koreográfia szerint, tökéletes összhangban dolgozott együtt kutya és gazdája. Nem voltak fölösleges mozdulatok, és nem volt szükség szóbeli utasításokra sem.
Látszott: értik a dolgukat.
Szepesi S.
bombariad1.jpgAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!