Videós hírek

Több mint fél évszázad után újból megszentelték a Szinvát - videóval!

2011-01-05 18:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szinvaszenteles_03.jpg

Megszentelte a Szinva patakot január 5-én, szerdán délután 4 órakor Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, miskolci apostoli kormányzó, görög katolikus püspök a miskolci görög katolikus papsággal közösen a Szinva teraszon. Az eseményen több száz érdeklődő vett részt.

A hagyományteremtő rendezvény a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola énekkarának és a Szent Miklós Bölcsőde, Óvoda és Családi Napközi gyermekeinek műsorával kezdődött. Ezt követően kezdődött az egyházi szertartás, ahol Kocsis Fülöp először a jó időért és a jó vízért is imádkozott. Maga a vízszentelés szertartása a következő lépésekből állt: a püspök először egy három ágú gyertyát mártott a vízbe, majd rálehelt háromszor, ezt követően megjelölte kezével szintén háromszor a vizet. Végül a főéneket követően a keresztet is belemártotta a vízbe, és a szentelt vízzel meghintette a több száz fős tömeget.

szinvaszenteles_01.jpg

A szertartás végén Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, miskolci apostoli kormányzó, görög katolikus püspök elmondta: a víz szentelésén először tüzet bocsátott a vízre, az áldott kéz érintette a vizet, és a keresztet is a vízbe bocsátott jelképezve az Isten leszállását, aki ma a vizekre szállt. Ezzel a Szinva patakot Jordán folyóvá tette és megszentelte a várost és az itt élő embereket.

szinvaszenteles_02.jpg

Január 6-án, vízkeresztkor ünnepeljük Jézus Krisztus megkeresztelkedésének ünnepét. Keresztelő szent János a Jordán folyóban megkeresztelte Jézust, aki ekkor 30 éves volt, s utána kezdte meg 3 éves nyilvános működését. Ennek emlékére a görög katolikus egyház a legközelebbi folyóhoz, patakhoz ment ki hagyományosan, s ott szentelte meg a folyó vizét.  Az 1950-es évektől kezdve az akkori hatalom nem engedte az egyháznak képviselőinek, hogy kimenjenek a folyókhoz, csak a templomban engedte meg a vízszentelést nekik. Ezért is volt különleges jelentősége annak, hogy hosszú évtizedek után, most ismét vízfolyást szenteltek a görög katolikusok.

Fotók ITT!

Helyszínen készült videóink itt láthatók!


Megszentelték a Szinvát 1.

Megszentelték a Szinvát 2.

Megszentelték a Szinvát 3.

Megszentelték a Szinvát 4.

Megszentelték a Szinvát 5.

Tajthy Á.

Fotó: Juhász Ákos


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!