Kultúra

Szinva-parti patakszentelés

2011-01-04 10:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Január 5-én, szerdán 16 órakor Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, miskolciapostoli kormányzó, görög katolikus püspök a miskolci görög katolikus papsággal közösen a Szinva teraszon megszenteli a Szinva patakot.

Január 6-án (vízkereszt) ünnepeljük Jézus Krisztus megkeresztelkedésének ünnepét. Keresztelő szent János a Jordán folyóban megkeresztelte Jézust, aki ekkor 30 éves volt, s utána kezdte meg 3 éves nyilvános működését.
Ennek emlékére Egyházunk a legközelebbi folyóhoz, patakhoz ment ki, s ott szentelte meg a folyó vizét, életünk egyik fontos elemét.  Az 1950-es évektől kezdve az akkori hatalom nem engedte Egyházunknak, hogy kimenjen a folyóhoz, csak a templomban engedte meg a vízszentelést.

Most Miskolcon szeretnének hagyományt teremteni, hogy minden évben a „miskolci folyónkat” megszenteljék, s mint Isten ajándékát a természet tiszteletét, szeretetét ezáltal is kifejezzék. Érdekesség, Schirilla György nem véletlenül úszta át a jeges Dunát január 6-án – vízszentelés emlékére tette. A Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola énekkara és a Szent Miklós Bölcsőde, Óvoda és Családi Napközi gyermekei műsort adnak a szentelés tiszteletére.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!