Külföld

A tokaji bor és Lőcse városa ismét egymásra talált

2008-03-20 16:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE locse_beres_kezfogas.jpg

Egy közel 500 évvel ezelőtt kezdődött és 200 éven át tartó kapcsolat éledt újjá március 20-án a felvidéki Lőcse város történelmi városházának dísztermében. Itt adta át Béres József, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa a város polgármesterének, Miroslav Vilikovský-nak a Béres Szőlőbirtok és Lőcse városának történelmi összetartozását szimbolizáló ajándékait, a Szőlőbirtokhoz tartozó Lőcse dűlőből származó borokat, és egy zempléni tölgyből készült faragott címeres hordót.

Mostani ünnepélyes találkozásunk oka a múltban gyökerezik – mondta Béres József –, hiszen a Tokaj-hegyaljai Erdőbényén található birtokunk magában foglalja az 500 éves történelmi hagyománnyal bíró Lőcse dűlőt. A dűlő valaha Lőcse szabadkirályi város tulajdona volt, a bényei bor pedig a város számottevő bevételi forrását jelentette. Ahogy Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényében is olvasható: „Lőcse város ez idő szerint Magyarország leggazdagabb aranybányájának, a hegyaljai szőlőnek birtokosa.”
Mélységesen hiszem – fejtette ki Béres József -, hogy jelenünk és majdani jövőnk a múlt értékeinek ismeretével és tiszteletével kezdődik. Ennek jegyében kezdeményeztük a kapcsolatot a várossal, és helyeztük el a mai napon a városháza dísztermében a címerünkkel faragott hordót, mely jelképes kapocs múlt és jelen, Lőcse város és a Tokaj-hegyaljai Erdőbénye között.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-10-31 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!